More

    O candidatură firească

    Joia trecută, premierul Victor Ponta a aunţat fără echivoc că va candida la preşedinţia României. Anunţul tranşant al premierului vine după ce, în repetate rânduri, a evitat să spună dacă se va înscrie în această importantă competiţie. Este acum o certitudine faptul că mâine, 29 iulie, va avea loc, în Sala Polivalentă din Craiova, Consiliul Naţional al PSD în care se va anunţa că Victor Ponta este candidatul partidului la alegerile prezidenţiale. Congresul PSD pentru validarea candidaturii sale va avea loc după 10 septembrie, conform unei declaraţii a premierului.

    Aşteptată cu interes deplin justificat, decizia premierului României de a candida pentru cea mai importantă funcţie a statului este firească din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Victor Ponta este liderul celui mai mare şi mai important partid de pe eşichierul politic românesc. Apoi, rezultatele obţinute de guvernul pe care îl conduce sunt evidente şi incontestabile îndreptăţindu-i candidatura, dorită şi susţinută cu entuziasm de majoritatea covârşitoare de membrii şi simpatizanţii PSD.

    Social-democraţii şi-au exprimat în mod repetat şi în cvasi-unanimitate dorinţa ca Victor Ponta să candideze la prezidenţiale, fără a se mai organiza alegeri interne în partid, considerând că variantele alegerii dintre doi sau mai mulţi candidaţi competitori reprezintă o inutilitate.

    În egală măsură, Consiliul Naţional al PC a adoptat în 4 iulie o rezoluţie pentru susţinerea lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale de către Alianţa PSD-UNPR-PC. De asemenea, UNPR a adoptat o rezoluţie prin care partidul s-a angajat să strângă 1.000.000. de semnături pentru susţinerea candidaturii lui Victor Ponta la prezidenţiale, numărul acestora depăşind în prezent 500.000.

    În sfârşit, cel mai recent sondaj efectuat de CSCI, a dat publicităţii cu puţine zile în urmă, arată că Victor Ponta i-ar învinge pe oricare dintre potenţialii săi candidaţi la preşedinţia României, inclusiv pe Klaus Iohannis. Astfel, conform sondajului CSCI, dacă duminica viitoare ar avea loc primul tur al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta ar fi votat de 41% dintre cei chestionaţi, în timp ce Klaus Iohannis de 28%, Călin Popescu Tăriceanu – 10%, Mihai Răzvan Ungureanu – 7%, Dan Diaconescu – 7%, Cristian Diaconescu – 3%, Kelemen Hunor – 3%. Sondajul arată totodată că, dacă în al doilea tur al prezidenţialelor s-ar confrunta Victor Ponta şi Klaus Iohannis, premierul ar câştiga cu 55% dintre voturi.

    În concluzie, după ce este cel mai tânăr prim-ministru din Europa, Victor Ponta are şanse reale să devină cel mai tânăr preşedinte al unei ţări europene. Ceea ce s-ar întâmpla într-o ordine firească a lucrurilor!

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE