More

    Romii din mediul rural ameninţă cu violenţe

    10

    Pentru că au făcut tot felul de şmecherii pentru a-şi rotunji veniturile, zeci de familii de romi din mediul rural au fost lăsate fără ajutoare sociale, potrivit legislaţiei în vigoare. Cu toate acestea, romii se declară extrem de nemulţumiţi şi ameninţă cu recurgerea la acte de violenţă fizică. Pentru a face lumină în aceste cazuri, echipe mixte ale Instituţiei Prefectului se vor deplasa în judeţ în perioada următoare.


    Pentru a-şi rotunji veniturile, zeci de familii de romi au recurs la tot felul de tertipuri. Unul dintre acestea este declararea unor animale inexistente, prin largul concurs al unor medici veterinari, pentru a obţine astfel diferite sume de bani rezultate în urma subvenţiilor acordate de către statul român prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Doar că, o dată descoperiţi, familiile de romi sunt lăsate fără ajutoarele sociale. Şi asta pentru că, potrivit legislaţiei în vigoare, familiile care deţin animale nu mai au dreptul să beneficieze de ajutoare sociale în baza Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.
    Lăsaţi fără resurse financiare, romii au început să ameninţe cu acte de violenţă fizică atât la adresa reprezentanţilor statului cât şi a medicilor veterinari. Mai mult, pentru a-şi asigura hrana, aceştia recurg la furturi de animale şi produse agricole. Instituţiei Prefectului vor încerca să face pace între romii nemulţumiţi şi autorităţile publice obligate să aplice legislaţia în vigoare, chiar dacă asta a însemnat sistarea furnizării ajutoarelor sociale. Şeful Serviciului Juridic din cadrul Instituţiei Prefectului, Cosmin Dorle, a precizat că există foarte multe semnale în acest sens şi că urmează să se găsească eventualii vinovaţi, înainte ca ordinea socială să fie perturbată serios în mediul rural.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE