More

    Haos total la Poliţia Carei

    1

    Managementul Poliţiei municipiului Carei, exercitat de comisarul şef Radu Chiş, lasă de dorit. Sub conducerea sa, Poliţia Carei a devenit o structură ineficientă, în care oamenii sunt promovaţi în funcţie de slugărnicie. Mai există şi poliţişti serioşi, care vor să-şi facă treaba, dar eforturile lor sunt zădărnicite de colegii protejaţi de şef, care sunt mai preocupaţi de organizarea de chefuri şi de gheşefturile personale. Din aceste motive, Poliţia Carei nu reuşeşte să le vină de hac spărgătorilor care au instalat o atmosferă de teroare în municipiu.

    Biroul Judiciar, decimat de comisarul şef Chiş
    După cum s-a arătat în numărul precedent al ziarului nostru, una sau mai multe grupări de hoţi din locuinţe fac prăpăd în municipiul Carei, dând peste 20 de spargeri în decurs de două luni. Poliţiştii nu reuşesc să le vină de hac, lucru care a stârnit numeroase comentarii negative din partea careienilor vizavi de eficienţa purtătorilor de uniformă. Conducerea Poliţiei Carei încearcă să se apere, dând vina pe Biroul Judiciar. În prezent, la acest birou din cadrul Poliţiei Carei îşi desfăşoară activitatea trei angajaţi. Dintre aceştia, unul este blocat de asigurarea controlului judiciar pentru cei peste 20 de infractori eliberaţi recent din penitenciar. Cu alte cuvinte, doi poliţişti judiciari trebuie să rezolve cele peste 20 de spargeri.
    Faptul că un asemenea birou important, precum cel Judiciar, a ajuns să aibă o schemă subdimensionată de personal constituie o greşeală de management. De fapt, decimarea judiciariştilor se datorează şi comandantului Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, care a ţinut să-şi instaleze poliţişti credincioşi în cadrul acestui birou. Însă, poliţiştii fideli comisarului şef Chiş au trebuit să fie îndepărtaţi din acest birou din cauza afacerilor cu firme de pază şi protecţie în care au fost implicaţi. Din acelaşi motiv, a trebuit să plece inclusiv fostul şef al Biroului Judiciar, inspectorul principal Robert Parasca, unul dintre oamenii de bază ai comisarului şef Chiş. Bineînţeles că poliţiştii judiciarişti care nu au avut o atitudine slugarnică au fost şi sunt şicanaţi în continuare de comandantul Poliţiei Carei. Cu alte cuvinte, după ce i-a decimat şi i-a şicanat, acum comisarul şef Radu Chiş se pregăteşte să dea vina pe ei.
    Revoltător este faptul că, în pofida valului de spargeri, comandantul Poliţiei Carei nu a întreprins niciun demers în vederea suplimentării numărului de poliţişti judiciarişti şi nici nu a cerut ajutorul colegilor de la Serviciul Judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. În literatura de specialitate, asemenea gesturi sunt sinonime cu managementul defectuos.

    Chefurile şi gheşefturile, cele mai importante
    Poliţiştii de la Judiciar nu se pot bizui prea mult nici pe ajutorul celorlalţi colegi din cadrul Poliţiei Carei. Mai există câţiva poliţişti oneşti, care n-au dat limbi şi din coate ca să intre în graţiile comandantului Chiş şi care îşi văd de treaba lor. Însă majoritatea poliţiştilor din Carei sunt mai preocupaţi de organizarea de chefuri şi de gheşefturile personale decât de meseria lor. Aceştia mută actele de pe un birou pe altul, aşteptând cu nerăbdare terminarea programului de lucru pentru a se relaxa la chefurile organizate tot mai des, în special în zona de agrement Grădina Viilor. Alţii îşi văd liniştiţi de gheşefturi. Un asemenea poliţist caută cât e ziua de lungă clienţi pentru care să efectueze transporturi cu cele două sau trei camioane pe care le are. Un alt poliţist este mai preocupat de cursele autobuzelor pe care le deţine prin interpuşi. De asemenea, un alt poliţist celebru prin Carei umblă toată ziua după meşteri care să-i facă gratuit lucrări la casa cât o cazarmă pe care a ridicat-o pe vremea când era poliţist rutier şi pretindea materiale de construcţii pentru a nu lua permisele şoferilor. Alţi câţiva poliţişti îi vizitează constant pe fermierii din zonă pretinzând cereale sau nutreţuri pentru animalele pe care le deţin în gospodăriile părinţilor sau fraţilor.
    În timp ce unii se ocupă de gheşefturi, alţi poliţişti careieni preferă să piardă vremea în timpul programului de lucru. Aceştia stau ore întregi prin baruri sau pe la terasele din oraş. Poliţistul Turău este un adept înrăit al pauzelor lungi şi dese pe la terase, în special în zilele de sâmbătă. De asemenea, o parte a poliţiştilor careieni savurează îndelung cafele la staţiile PECO de la intrarea în oraş dinspre Satu Mare. Maşinile Poliţiei Carei pot fi văzute cum stau parcate ore în şir în staţia respectivă aproape în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară. Revoltător este faptul că acestor purtători de uniformă nici măcar nu le pasă că sunt văzuţi de contribuabilii careieni care le plătesc salariile. Singurul care nu vede cum o bună parte din subordonaţii săi îşi bat joc de cei care le plătesc salariile este comandantul Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş. Probabil că este prea preocupat să îi furnizeze informaţii compromiţătoare şi să organizeze chefuri cu peşte şi mult alcool senatorului declarat incompatibil Marian Valer. De asemenea, probabil că este ocupat cu încercările sale de a se răzbuna pe cei pe care îi consideră răspunzători de fosta detaşare la Poliţia Şimleu Silvaniei.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE