More

    Pensionarii le-au pus gând rău prostituatelor, valutiştilor şi cerşetorilor

    4

    Pensionarii sătmăreni solicită autorităţilor să ia măsuri mai ferme pentru stârpirea prostituţiei, a cerşetoriei şi a comerţului ilicit de pe raza municipiului Satu Mare. Aceştia au cerut în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, care s-a desfăşurat ieri la sediul Prefecturii, ca poliţiştii să patruleze mai des în zonele în care prostituatele, cerşetorii şi valutiştii îşi desfăşoară acţiunea.

    Lucrările din Piaţa Micro 17 vor fi reluate luni
    După ce prefectul Eugeniu Avram a trecut în revistă punctele de pe ordinea de zi a şedinţei, reprezentanţii pensionarilor sătmăreni i-au solicitat ajutorul pentru unificarea asociaţiilor de pensionari din judeţ şi pentru organizarea de alegeri libere. Prefectul a declarat că îşi va asuma rolul de mediator pentru unirea asociaţiilor. Apoi, directorul Casei Judeţene de Pensii, Eugenia Sabou, a prezentat cadrul legislativ care prevede gratuităţi şi reduceri pe mijloacele de transport pentru pensionari, după care şeful de serviciu din cadrul Prefecturii Satu Mare, Ramona Antonescu, trecând în revistă modul de rezolvare a problemelor ridicate în şedinţa anterioară, a declarat că, din discuţiile avute cu reprezentanţii Primăriei Satu Mare, a reieşit că staţia de microbuze de sub podul Decebal ar putea fi mutată lângă autogară.
    În continuare, reprezentantul Primăriei Satu Mare, Gheorghe Rentea, a precizat că lucrările de reabilitare a pieţei din cartierul Micro 17 vor fi reluate luni, că în scurt timp vor începe lucrările la pasajul de cale ferată de lângă Electrolux, de reabilitare a malului drept al Someşului şi că, în prezent, se lucrează la reabilitarea trotuarelor din cartierele Micro 17 şi Carpaţi II.

    Poliţiştii să-i intimideze pe clienţii prostituatelor
    Tot în cadrul şedinţei de ieri, pensionarii au solicitat autorităţilor să combată cu mai multă fermitate fenomenul prostituţiei, a cerşetoriei şi a comerţului ilicit. În acest sens, colonelul (r) Mircea Blideran le-a cerut poliţiştilor sătmăreni să fie mai combativi. “Sunt câteva locuri în municipiul Satu Mare în care-şi fac veacul prostituatele de ani de zile, iar Poliţia nu face aproape nimic. De asemenea, pieţele sunt pline de valutişti şi comercianţi de ţigări de contrabandă. Nu înţeleg de ce Poliţia nu intervine mai energic. Dacă eu îi cunosc pe aceştia, sunt convins că şi poliţiştii care patrulează în zonă îi cunosc. Nu înţeleg de ce nu se intervine. La fel este şi în cazul cerşetorilor. Trebuie găsită o soluţie pentru a scăpa de ei”, a spus Mircea Blideran.
    Adjunctul şefului Poliţiei municipiului Satu Mare, Horia Vescan, a prezentat câteva date statistice în ceea ce priveşte cerşetorii. În anul 2013, pe raza municipiului Satu Mare au fost depistaţi 144 de cerşetori, cărora le-au fost aplicate 767 de amenzi contravenţionale,  în cuantum total de 76.000 de lei. La fel ca şi prostituatele, cerşetorii nu îşi plătesc amenzile, aceasta fiind, din punct de vedere legal, singura măsură care poate fi luată împotriva lor.
    Colonelul (r) Mircea Blideran a făcut şi o propunere pentru combaterea prostituţiei. Şi anume ca poliţiştii să patruleze non-stop în zonele care sunt frecventate de prostituate, astfel încât potenţialii lor clienţi să fie intimidaţi de prezenţa poliţiştilor şi să nu mai recurgă la serviciile celor care-şi vând trupul. Prefectul Eugeniu Avram le-a solicitat poliţiştilor să se impună, însă pentru combaterea acestor fenomene trebuie să-şi aducă aportul şi cetăţenii, astfel încât aceştia să nu mai ofere bani cerşetorilor şi să nu mai solicite serviciile prostituatelor din municipiul Satu Mare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE