More

    De 25 de ani se vorbeşte în lume de “Poesis”!

    Multă lume avizată sau neavizată se întreabă ce este “Poesis”. Mulţi din afară, mă refer la oameni de ştiinţă, la poeţi şi scriitori, asociază Satu Mare cu revista “Poesis”, chiar cu locul unde trăieşte şi munceşte George Vulturescu. Acest poet a adunat în jurul poeziei, în jurul revistei “Poesis” mulţi prieteni şi timp de 25 de ani a ştiut cum să gândească şi să organizeze o astfel de revistă, reprezentativă pentru judeţ şi pentru ţară. De fapt, este singura revistă de poezie din ţară, cunoscută mult peste graniţele ei. Sigur, G. Vulturescu n-a putut s-o realizeze fără colaboratori importanţi, pe care a ştiut să-i atragă de-a lungul anilor, să-i aleagă şi să aducă notorietate revistei la un nivel foarte ridicat. Nu-mi este greu să scriu despre George Vulturescu, elevul, omul, poetul, cetăţeanul iubitor de adevăr şi de frumos, cel cu teamă de Dumnezeu. Mereu trebuie să ieşim din inepţiile clipei, altfel cum am citi şi reciti câteva din poeziile sale. Îmi dau seama că George are forţa trăirii afective, sclipirea cuvântului şi blândeţea omului adevărat, devenit aşa din copilul venit dintr-un sat, aproape necunoscut şi crescut şi educat în şcoală şi şcoli din ce în ce mai înalte şi cu pretenţii neîntâlnite azi! A vorbi acum despre om şi poet, înseamnă a sublinia tot ce înseamnă prestigiul adus judeţului în ţară şi a ţării în lume prin tot ce înseamnă “Poesis”.
    Am privit de-a lungul anilor, 24 împliniţi, număr după număr al revistei, care a cunoscut un crescendo în valoare şi aprecieri. Dovadă că, la împlinirea a 25 de ani de la apariţie, o mulţime de oameni valoroşi din cultura noastră şi a popoarelor ce se bucură de împlinire şi prin poezie au fost prezenţi la “Poesis-25”. Şi toţi pentru a îngemăna cu întinderea de mână divină a creaţiei ce se numeşte “Poesis”.

    George nu a învăţat de la mine, ci a trăit puternic spunând că poezia e sacrificiu, că ea vine ca un flux (dacă are de unde să tot vină) şi că ducem lipsă de citirea ei. Lui George, viaţa i-a dat şi greutăţi şi dureri pe care le-a dus şi le va duce toată viaţa. A simţit tăierea în carne vie şi scrâşnirea şi lacrima, dar a ştiut să se întoarcă sub poala de cer care l-a ocrotit. L-a ocrotit pentru realizările frumoase, pentru ceea ce însemna mai târziu, ceva cu care ne mândrim mereu: “Poesis”! Pe omul George Vulturescu, pe poetul George V., pe conducătorul culturii judeţului îl găsim în cărţile lui, în viaţă, în idei, gesturi de omenie, în prietenii lui, în opinii, în felul în care întreţine un dialog cu oricine, în “Poesis” în ultima instanţă!

    Eu am pătruns în sufletul lui de când era elev de liceu şi am căutat să-l cunosc bine, citindu-i profesiunea de credinţă din primele apariţii în revista “Poteci”. De atunci l-am citit şi l-am recitit mereu, reîntâlnindu-l pe George cu nesaţiul său de viaţă şi creaţie, prin felul de a fi al lui – inconfundabil! A reuşit prin “Poesis” să aşeze lumea din jurul ei într-o ordine firească, crezând mereu în valorile omeneşti. Oricum, George şi-a împlinit un destin notabil pentru noi, fiind o personalitate notabilă, puternică, exponenţială, fiind un om al cărţii, al bibliotecii şi al cetăţii! El n-a refuzat nicicând modelul naţional şi a rămas constant în convingeri, exact ca şi paginile şi capitolele revistei ce o conduce. Este acest George Vulturescu umplut de convingeri limpezi, asemeni izvoarelor ce se adună într-un şuvoi al râului cu valuri în cursul său.

    Acum, scriind despre George şi “Poesis”, nu lauda, ci recunoştinţa m-a îndrumat să aştern aceste cuvinte de reflecţie, tocmai pentru a trezi oamenilor importanţi din municipiu şi judeţ admiraţia pentru marile realizări ale noastre, una dintre ele fiind “Poesis”!

    Cam aşa l-am cunoscut pe G.V., acest om curajos, consecvent şi hotărât întocmai poemelor lui, în care se regăseşte şi ne regăsim cu toţii. Un adevăr: Opera lui ni-l descoperă pe autor! A trecut în viaţă prin lupte şi răni, dar “apele trec, pietrele veşnic rămân” şi dincolo de toată tristeţea în care trăim, există mereu o speranţă! Îl admir pe G.V. că ne transmite, cu multă forţă, Binele, Adevărul şi Frumosul, împingându-ne spre viitorul frumos pe care-l visăm! Ne îndeamnă să veghem la apărarea identităţii româneşti, la vatra milenară în care s-a plămădit poporul român.

    Pentru mine şi pentru mulţi, chiar foarte mulţi, George Vulturescu rămâne un mare profesionist, de o gentileţe şi o generozitate rar întâlnite. Este un adevărat oştean şi artist-patriot, un analist social, un neobosit şi talentat poet, prin care ne cunoaşte o pleiadă de poeţi din toată România şi din afara ei!

    Voi continua să-ţi admir scrisul frumos şi valoros care ne încântă ochii, dar mai ales inima şi sufletul. Voi îndemna pe toţi cei ce pot s-o facă să sprijine financiar tot ce înseamnă apariţia numerelor “Poesis” şi tot ce-i legat de acest nume atât de cunoscut!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE