More

    Sătmărenii vor la mare

    litoral-1

    În acest an tot mai mulţi sătmăreni s-au hotărât să îşi petreacă concediul la noi în ţară. Staţiunile de pe litoralul Mării Negre sunt cele mai căutate, mai ales că ofertele încep să semene din ce în ce mai mult cu cele oferite de bulgari, greci sau turci. Nesiguranţa politică din alte zone, dar şi îmbunătăţirea condiţiilor de cazare de la noi din ţară i-au determinat pe tot mai mulţi sătmăreni să aleagă să îşi petreacă vacanţele la noi în ţară pe litoral. Tinerii încă preferă staţiuni precum Costineşti şi Mamaia, unde viaţa de noapte are multe de oferit, în timp ce partea de sud a litoralului este preferată de cei care îşi doresc să se relaxeze şi să se bucure de soare şi de mare. Cum era de aşteptat, în această perioadă cei care doresc să îşi petreacă concediul la munte sunt mai puţini decât în perioada sezonului rece. Însă sunt sătmăreni mai cu dare de mână care îşi vor petrece vacanţa din acest an în locuri exotice.

    Litoralul, preferatul sătmărenilor
    Potrivit celor afirmate de reprezentanţii agenţiilor de turism din judeţ, sătmărenii aleg staţiunile de la Marea Neagră pentru vacanţele din acest an. Preţurile pentru un concediu pe litoralul românesc nu s-au modificat faţă de anul trecut iar numărul celor care deja şi-au rezervat cazare este în creştere. Astfel, pentru 6 zile şi 5 nopţi la un hotel de două stele în staţiunea Saturn cazarea porneşte de la 180 de lei. Mamaia este mai scumpă, acelaşi sejur porneşte de la 250 de RON. Tinerii aleg mai ales Costineştiul unde tot 6 zile şi 5 nopţi de cazare ajunge la 200 de RON.
    Agentul de turism sătmărean Sebastian Kato ne-a declarat că în acest an doar la agenţia pe care o reprezintă a fost înregistrată o creştere de circa 20 la sută faţă de anul trecut a celor care şi-au cumpărat bilete pentru staţiunile de la Marea Neagră. Saţiunile de la malul mării sunt alese în funcţie de vârsta solicitanţilor. Tinerii preferă staţiuni precum Costineşti şi Mamaia, unde viaţa de noapte are multe de oferit, în timp ce partea de sud a litoralului este preferată de cei care îşi doresc să se relaxeze şi să se bucure de soare şi de mare.
    În schimb cei care doresc să aibă parte de condiţii occidentale pe litoralul românesc pot alege unul dintre hotelurile de 4 stele unde un apartament pentru 5 nopţi ajunge să coste de la 1100 de lei. Pentru aceşti bani turiştii au parte de mic dejun şi prânz şi acces la toate facilităţile hotelului, piscini, saună, jacuzzi, plajă privată, locuri de joacă pentru copii dar şi programe artistice.

    Tot mai puţini la munte
    Dacă pentru staţiunile de pe litoralul românesc sunt tot mai multe cereri, tot mai puţini sătmăreni aleg să plece pentru vacanţă în staţiunile tradiţionale de la munte. Braşovul, Buşteniul, Azuga şi Predeal sunt tot mai puţin căutate, dar asta şi din cauza preţurilor ridicate practicate aici. În schimb mulţi tur-operatori au vândut bilete pentru staţiunile balneare din zona muntoasă din apropiere. Băile Tuşnad, Olăneşti şi Herculane sunt în continuare în topul preferinţelor deoarece îmbină relaxarea cu tratamentul balnear. În plus, agenţii turistici au oferit pachete sociale în care pentru o săptămână de concediu biletul se ridica la 330 de lei.
    Staţiunile balneare sunt mai căutate deoarece pachetele oferite de agenţiile de turism au în vedere un concediu de relaxare şi de tratament. Din luna octombrie vor fi puse în vânzare şi pachete promoţionale pentru turismul balnear din regiunea noastră.

    Concedii în străinătate
    În ceea ce priveşte vacanţele în străinătate, Egiptul şi Tunisia sunt din ce în ce mai puţin căutate, în timp ce Grecia şi Turcia se bucură în continuare de numeroşi turişti dornici să aibă parte şi de soare şi de mare şi de condiţii bune de cazare.
    Cele mai căutate destinaţii pentru această vară dacă ne gândim la străinătate rămân clasicele staţiuni din Grecia şi Turcia. Managerul unei alte agenţii de turism din Satu Mare, Robert Tar, a afirmat că clienţii aleg staţiunile elene pentru costurile reduse şi pentru servicii, care surprinzător, în acest an, au devenit şi mai bune. Ţara lui Homer poate fi vizitată cu doar 100 de euro pe persoană pentru 7 nopţi de cazare la un hotel de trei stele atâta timp cât mergeţi cu autocarul.

    Vacanţe de lux
    Stăm bine când vine vorba de vacanţe de lux. Chiar şi în această perioadă agenţiile de turism au vândut bilete pentru unele dintre cele mai exotice destinaţii precum Republica Dominicană, China, Jamaica sau Cuba. Un astfel de sejur de vis costă cel puţin 2.000 de euro. Deja 45 de persoane şi-au rezervat locuri pentru un sejur în China, unde pentru mai puţin de 2.000 de euro pe persoană pot fi vizitate Beijing-ul, Shanghai-ul şi Honk Kong-ul.
    Alte 40 de persoane şi-au cumpărat bilete pentru a petrece luna de miere în Republica Dominicană, şi asta doar la un singur tur-operator, chiar dacă costul unei vacanţe exotice poate să înceapă de la 2.000 de euro pe persoană. În schimb, agenţii turistici garantează că la asemenea preţuri clienţii lor vor fi răsfăţaţi la maximum. O altă noutate a sezonului este interesul crescut pentru croaziere, care de acum se pot realiza şi din Constanţa. Pentru 749 de euro pe persoană cei interesaţi pot petrece 11 nopţi în cabina interioară a unui vas de croazieră ce vă va duce prin Veneţia , Istanbul şi Odessa înainte să revină pe litoralul românesc.

    Silvia Spanciu

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE