More

    2015: perspective şi aşteptări politice (I)

    Dacă victoria lui Klaus Iohannis a fost evenimentul major al anului 2014, prestaţia sa la Cotroceni va reprezenta, fără îndoială, momentul reprezentativ al anului care abia a început. Această afirmaţie are în vedere faptul că prestaţia sa şi impresia pe care o va lăsa în primul an al mandatului său vor fi cruciale pentru el şi pentru România. Klaus Iohannis are de confirmat în mod necondiţionat şi fără niciun fel de sincope, uriaşele speranţe pe care românii din ţară şi de pretutindeni şi le-au pus în el, când i-au acordat votul pe 16 noiembrie, după un prim tur prezidenţial pierdut drastic.

    Fără nicio îndoială misiunea lui Klaus Iohannis, începând chiar din prima perioadă a mandatului său, este de maximă importanţă şi deloc uşoară. Atât pe plan intern cât şi pe cel extern.

    Vorbind la modul general şi ţinând cont inclusiv de prerogativele pe care i le conferă Constituţia, preşedintele Iohannis nu poate face abstracţie de marile probleme ale României. Chiar dacă nu are responsabilităţi în economie, preşedintele are obligaţia să propună Guvernului măsurile pe care le consideră necesare pentru relansarea economică. Să spună unde lucrurile nu sunt bine făcute. Şi, din păcate, acestea nu sunt puţine.

    Pe de altă parte, Klaus Iohannis va fi o prezenţă nouă la masa Consiliului European, ai cărui membri îi vor urmări cu atenţie evoluţia. Cum se va poziţiona el la masa şefilor de state şi guverne din Uniunea Europeană este o întrebare la care nu numai noi românii aşteptăm răspunsuri. Dincolo de problemele Uniunii, pe Iohannis îl aşteaptă marile provocări la nivel global, politica Rusiei faţă de Occident, criza ucraineană sau întărirea flancului estic al NATO la Marea Neagră.

    Cât de prezent va fi Klaus Iohannis în viaţa publică rămâne de văzut. În prima parte a anului 2015 el urmează să-şi definească rolul în spaţiul politic, din dorinţa, dacă o are, să rămână la aceleaşi cote ridicate de încredere.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE