More

    Mihai Eminescu, omagiat în tot judeţul

    eminescu

    Poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu, a fost omagiat ieri în tot judeţul printr-o suită de manifestări cultural-artistice la împlinirea a 165 de ani de la naşterea sa. Totodată, manifestările au avut menirea de a sărbători şi Ziua Culturii Naţionale, care a avut loc tot ieri. Astfel de manifestări au fost organizate în aproape toate comunele şi oraşele judeţului, în toate unităţile de învăţământ şi instituţiile de cultură. Prin Legea nr. 238/7 decembrie 2010, 15 ianuarie, ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, a devenit Ziua Culturii Naţionale. Academia Română a avut iniţiativa, iar autorităţile au aprobat-o fără rezerve.

    Depuneri de coroane la bustul de la CN „Mihai Eminescu”
    Numeroşi oameni de cultură, scriitori, poeţi, profesori, l-au omagiat pe poetul naţional al românilor adunându-se ieri la bustul poetului din faţa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”. Aici au fost rostite cuvinte frumoase la adresa Luceafărului poeziei româneşti, au fost recitate poezii din opera sa, au fost interpretate piese compuse pe versurile sale şi au fost depuse coroane de flori. De asemenea, a fost adus şi un pios omagiu celui ce a fost poetul Ion Bala, care s-a dus să se întâlnească cu Eminescu cu o zi înainte de ziua de naştere a marelui poet.

    Ulterior, la bustul din incinta Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, elevii acestei şcoli au susţinut un scurt program artistic dedicat atât împlinirii a 165 de ani de la naşterea marelui poet cât şi Zilei Culturii Naţionale, sărbătorite tot ieri.

    Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Asociația Culturală “Sătmărenii” au organizat o serie de evenimente cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Dintre acestea poate fi amintit simpozionul intitulat, “Cultură-Identitate-Globalizare”, susținut de prof. dr. George Achim. De asemenea, ieri, la Grupul Școlar Tășnad, Felician Pop şi-a lansat cartea “Turn desfrunzit”, eveniment urmat de o dezbatere, “Între carte și calculator”.

    ardud

    Eminescu, aniversat la Ardud
    Primăria oraşului Ardud şi Casa de Cultură “Dr. Augustin Mircea”, în colaborare cu Liceul Tehnologic Ardud, începând cu ora 12.00, au organizat ieri manifestări aniversare în cinstea lui Mihai Eminescu. Sărbătoarea a avut loc în parcul central, la bustul poetului nepereche. Manifestările dedicate aniversării a 165 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti au cuprins: discursuri despre viaţa şi opera sa, recitări de versuri din creaţia eminesciană. Din program nu au lipsit depunerile de coroane şi un recital de muzică folk, în interpretarea artiştilor Georgeta Govor şi Tavi Bud. La sărbătoarea eminesciană de la Ardud au participat numeroşi localnici, elevi ai Liceului tehnologic şi oameni de cultură.

    carei

    Maraton al poeziei româneşti la Carei

    La împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu şi de Ziua Culturii Naţionale, ieri la Carei , la Castelul Karolyi, a avut loc maratonul poeziei românești. Cea de-a doua ediție a acestui inedit eveniment, organizat de Direcția de Cultură și avându-l ca și gazdă pe Adrian Ștefănuți, s-a bucurat de prezența a peste 300 de elevi de la șase instituții de învățământ din municipiul Carei. Au participat elevi de la Școlile Gimnaziale Nr. 1, nr.3, Vasile Lucaciu și Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu”, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Liceul Teoretic Carei. În cadrul evenimentului, cei prezenți au recitat poezii, creații ale autorilor români precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Adrian Păunescu, George Coșbuc, Nichita Stănescu, Marin Sorescu sau Mircea Cărtărescu.

    Maratonul de poezie a reprezentat o bună oportunitate pentru elevi de a se familiariza cu lirica românească, cu recitarea în fața unui public. De asemenea, aceștia au avut ocazia să se cunoască mai bine și prin intermediul unei activități extrașcolare, mai puțin solicitante decât rigorile unui concurs. La Maratonul de poezie au participat pe lângă elevi și persoane pasionate de poezie, care au avut posibilitatea să citească sau să recite din cărțile puse la dispoziţie de organizatori, cu sprijinul Bibliotecii Municipale Carei.

    În cadrul aceleiași zile, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, reprezentanții Direcției de Cultură a Municipiului Carei, ai Centrului Cultural Carei și ai Bibliotecii Municipale au depus „coronițele culturii” la plăcile memoriale, busturile sau mormintele reprezentanților culturii din municipiul Carei. Au fost depuse coronițe în semn de omagiu la busturile sau plăcile memoriale ale lui Simion Bărnuțiu, Corneliu Balla, Pall Francisc, George Marchiș, Ştefan Ruha, Fényi István, Deák Endre, Péter Karácsonyi.

    coroane

    Ziua lui Eminescu şi Ziua Culturii, celebrate la Negreşti Oaş

    Împlinirea a 165 de ani de la naşterea lui Eminescu şi Ziua Culturii Naționale au fost sărbătorite ieri şi la Negreşti Oaş printr-o suită de activităţi cultural-artistice, organizate de Casa Orăşenească de Cultură, director Natalia Lazăr, şi Primăria Negreşti Oaş. Astfel, pe lângă numeroasele activități susținute în cadrul instituțiilor de învățământ, manifestările culturale au debutat încă de dimineaţă la Biblioteca orăşenească unde a fost amenajată expoziția de carte „Mihai Eminescu – poetul nepereche” şi atelier de creație artistico-plastică. Tot aici, elevi de la cele două şcoli gimnaziale din oraş au prezentat şi un moment artistic la care a fost prezent şi primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca.

    După-amiază, în incinta Catedralei Ortodoxe, un sobor de preoţi din oraş, printre care protopopii ortodox şi greco-catolic, Mihai Feher, respectiv Iacob Feier, a oficiat un parastas de pomenire a poetului național al românilor, Mihai Eminescu, urmat de momente muzicale cu Trio Fantesia de la Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare.

    Manifestările au continuat la bustul poetului naţional din parcul central al oraşului unde au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei şi Consiliului Local Negreşti Oaş, precum şi din partea unităţilor de învăţământ din oraş. În continuare, la Muzeul Țării Oașului, Galeria de artă „Dr. Mihai Pop” a avut loc expoziția „Țara Oașului – repere identitare”, prin aceasta fiind încheiate aceste manifestări. Primarul Aurelia Fedorca i-a felicitat atât pe organizatori cât şi pe toţi cei implicaţi şi a arătat că Primăria Negreşti Oaş va sprijini şi în continuare astfel de activităţi.

    biblioteca

    Manifestări culturale la Biblioteca Judeţeană de ziua poetului naţional

    Biblioteca Județeană Satu Mare a deschis șirul proiectelor culturale programate pentru anul 2015 cu o serie de activități dedicate împlinirii a 165 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale. Astfel, marţi, la Filiala nr. 2 “Lucian Blaga”, a fost derulată activitatea “Opera eminesciană în lectura copiilor”, în parteneriat cu elevii claselor I de la Școala Gimnazială “Lucian Blaga”, coordonați de învățătoarele Ana Bota, Simona Gava și Felicia Cristea.

    Ieri, în Sala multimedia, au avut loc o serie de activități reunite sub genericul “Omagiu lui Mihai Eminescu, poetul nepereche”, la împlinirea a 165 de ani de la nașterea sa. Având ca parteneri Școala Gimnazială Ion Creangă și Grădinița cu Program Prelungit nr. 33 din municipiul Satu Mare, activitățile s-au concretizat în prezentarea unei schițe biografice a poetului Eminescu, momente literar-artistice oferite de copiii participanți și prezentarea planșelor tematice “Eminescu – Luceafărul, Eu – o mică stea”. “Data de 15 ianuarie se înscrie în agenda publică a instituției noastre ca fiind cel mai bun prilej de a da startul proiectelor culturale pe care ni le propunem să le derulăm pe parcursul întregului an calendaristic. Fiind vorba despre Eminescu și despre Ziua Culturii Naționale, am decis să marcăm această dată importantă prin organizarea de activități dedicate la toate punctele de servicii de la sediul central dar și la filiale de cartier. Avem alături de noi, și de această dată, colaboratori fideli și prieteni dragi de la GPP nr. 33, școlile gimnaziale “Lucian Blaga” și “Ion Creangă”, dar și de la Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt”, a declarat în deschiderea activităţilor de ieri directorul interimar al Bibliotecii Județene, Lacrima Istrăuan.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE