More

    Îngenunchiaţi de povara creditelor în franci

    banca

    Banca Națională a Elveției a anunțat că a abandonat pragul de curs valutar de 1,2 franci elvețieni pentru un euro, pe care îl introdusese în anul 2011, în apărarea exportatorilor elvețieni. În urma acestui anunț, francul elvețian s-a apreciat brusc în fața euro, cursul euro – franc ajungând de la 1,2 la sub 1. Pe piaţa interbancară, francul elveţian s-a apropiat de 5 lei. Cursul de schimb al BNR este de 4,3287 lei pentru un franc elveţian. Vestea a îngrozit mii de sătmăreni care au accesat credite în franci elveţieni înainte de 2008, atraşi de condiţiile de creditare atractive din acea vreme. Şi aşa făceau cu greu faţă plăţii ratelor, căci cursul de schimb al francului elveţian a crescut cu circa 70% în ultimii cinci ani. Deprecierea peste noapte a leului cu 15% în raport cu moneda elveţiană la cotaţia oficială a BNR a constituit lovitura fatală pentru o mare parte dintre sătmărenii care au credite în franci elveţieni.

    Credit exotic devenit toxic
    Mii de sătmăreni au contractat în perioada 2006-2008 credite în franci elveţieni, majoritatea pentru achiziţionarea unei locuinţe. Aceştia au optat pentru astfel de credite din cauza dobânzii reduse comparativ cu cele în euro sau lei, dar şi a cursului de schimb avantajos, la începutul anului 2007 cursul fiind de numai 2,1 lei/franc. Leul a început apoi să se deprecieze în raport cu francul până la un curs de schimb de 2,67 lei/franc la începutul lui 2009, ajungând la 3,65 lei/franc în 2013 şi 2014. Practic, în numai câţiva ani, ratele celor cu credite în franci elveţieni au crescut cu peste 70% numai din scumpirea acestei valute exotice.

    Din cauza creşterii valorii în lei a ratelor în franci elveţieni, mulţi dintre cei împrumutaţi în această valută au ajuns restanţieri la bănci. Numeroşi de sătmăreni au ajuns să fie executaţi silit. Câteva mii de sătmăreni au reuşit cu greu să-şi plătească ratele în continuare, aprecierea francului eleveţian ducându-i în pragul falimentului.

    Aprecierea aduce disperare
    În decurs de două zile, rata unui sătmărean care are credit în franci elveţieni a crescut semnificativ. Presupun că un datornic are de achitat o rată lunară de 500 de franci elveţieni. Dacă el trebuia să plătească rata ieri, acesta trebuia să scoată din buzunar între 2.250 de lei şi 2.500 de lei. În urmă cu o lună, pentru plata ratei a achitat în jur de 1.900 de lei, mai puţin cu până la 600 de lei. “Această apreciere peste noapte mă va ruina. Şi aşa abia îmi puteam plăti ratele. Când mi-am luat eu creditul, în 2007, pentru a-mi cumpăra un apartament, francul era la 2,1 lei. Scumpirea francului aproape că mi-a dublat valoarea ratelor. În cazul în care cursul nu revine la nivelul anterior de 3,7 lei, nu ştiu cum voi mai plăti ratele în continuare, riscând să pierd apartamentul”, ne-a declarat o sătmăreancă ce a avut proasta inspiraţie să opteze pentru un credit ipotecar în franci elveţieni înainte de izbucnirea crizei economico-financiare.

    Experţii îndeamnă la răbdare
    Sătmărenii cu credite în franci elveţieni nu mai ştiu ce să facă. Unii specialişti îi îndeamnă să aştepte ca pieţele financiare să îşi revină din delirul cauzat de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a ridica pragul minim de 1,2 franci/euro. Potrivit experţilor, cursul s-ar putea stabiliza la nivelul de 4,1 – 4,2 lei/franc.

    Cei care au probleme să-şi plătească ratele în franci elveţieni, din cauza aprecierii bruşte a monedei, pot discuta cu banca şi pot ajunge la o soluţie temporară până ce se vor calma pieţele şi cursul se va stabiliza, recomandă alţi experţi financiari.

    Peste 200.000 de români afectaţi
    În Parlamentul României există la ora actuală o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Ana Birchall, avizată favorabil de Guvern în septembrie, după ce a fost aprobată de Senat în iunie, care prevede conversia creditelor din valută în lei la cursul din ziua transformării acestuia. Proiectul are nevoie de votul final al Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

    Aproape 200.000 de români au credite în moneda elveţiană, cu o valoare totală de aproape 3 miliarde de franci, arată statisticile BNR. Cei care nu vor putea să îşi mai plătească ratele la acest curs vor îngroşa numărul restanțierilor. În urmă cu şase luni, clienţii datorau băncilor 440 milioane de franci elveţieni.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE