More

    Protestul datornicilor a eşuat la Satu Mare

    protest

    Marele protest al persoanelor care au luat credite de la bănci în franci elveţieni, şi care trebuia să aibă loc ieri (n.r. luni), în Piaţa 25 Octombrie, a fost un mare eşec.

    La ora 16.30, ora comunicată de către organizatori, la locul stabilit se aflau doar două dube şi doi agenţi în civili ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Satu Mare, respectiv reprezentanţii mass media locală. După ora 17.00, jandarmii şi jurnaliştii au cedat şi au plecat.

    Primul şi singurul protest la Satu Mare a avut loc vineri, atunci când un număr de patru persoane au ieşit pe Pasajul Coposu pentru a-şi manifesta dezamăgirea şi indignarea faţă de creşterea spectaculoasă a francului elveţian. La acea dată, iniţiatorul protestului, respectiv Mihai Sălăjan, a fost nemulţumit de faptul că Banca Naţională a României nu ia măsuri pentru protejarea celor care au luat credite în franci elvețieni, cauză din care sunt nevoiţi acum să plătească o rată dublă. Acesta a spus, cu subiect şi predicat, că a luat în cursul anului 2008 un credit de circa 48.000 de franci elveţieni, cu scopul de a-şi ridica un imobil. Cum francul a crescut în raport cu leul de peste două ori, în prezent trebuie să scoată din buzunar 2.100 de lei în loc de 900 de lei.

    Majoritatea celor care se consideră nedreptăţiţi au ales să îşi verse nemulţumirile în mediul virtual, pe diferite forumuri de profil. Ca şi o idee comună, mai toţi cer o implicare activă şi hotărâtă a Băncii Naţionale a României, în vederea adoptării unei legi care să ofere posibilitatea persoanelor care au credite să şi le poată plăti anticipat la un curs cu o creştere de maximum o treime peste valoarea monedei la data contractării creditului.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE