More

    Un nou an, o nouă atenţionare pentru funcţionarii publici

    prefect

    La an nou, apucături vechi. Cu toate că în ultimii doi ani angajaţii statului au tot fost atenţionaţi să aibă o atitudine mai corelată cu statutul funcţionarului public, prefectul Eugeniu Avram s-a văzut nevoit să îşi reia „rugăminţile” şi în acest an. Astfel, atât şefii de instituţii publice deconcentrate cât şi subordonaţii lor au fost rugaţi să nu ia mită, să muncească, să fie mai respectuoşi cu cetăţenii, să răspundă la telefon şi să respecte sărbătorile naţionale ale statului, căruia i-au jurat credinţă.

    Comunicare cu sătmărenii prin mass media
    Prefectul Eugeniu Avram le-a cerut ieri şefilor de instituţii publice deconcentrate să comunice mai mult cu cetăţenii prin mass media. Astfel, acestora li se cere să răspundă solicitărilor reprezentanţilor mass media sau chiar să organizeze conferinţe de presă, fiind de notorietate opacitatea unor instituţii publice. „Organizaţi conferinţe de presă, comunicaţi cu presa. Vă rog să comunicaţi prin presă cu cetăţenii, practic. Să încercăm să îi facem să înţeleagă ce avem de făcut. Sigur că mai există şi acel feed-back, unde ne putem corecta. Mai bine să ne corectăm noi decât să vină să ne corecteze alţii”, a spus Eugeniu Avram.

    Funcţionarii publici, rugaţi să nu ia mită
    Aceiaşi şefi de instituţii publice deconcentrate au fost rugaţi să îşi instruiască subordonaţii pe linia combaterii corupţiei. „Vă rog să aveţi în vedere, ca şi o preocupare permanentă, combaterea corupţiei. Vă rog să atenţionaţi personalul din cadrul instituţiilor pe care le coordonaţi asupra respectării tuturor regulilor privind prevenirea corupţiei. Suntem funcţionari publici, ne-am asumat acest statut, aşa că trebuie să respectăm în totalitate legea”, a spus prefectul judeţului Satu Mare.

    De asemenea, Eugeniu Avram le-a cerut funcţionarilor publici să vină cu propuneri pentru reducerea birocraţiei. „Vreau să mă interesez îndeaproape despre reducerea birocraţiei la nivel instituţional. Ştiu că nu dumneavoastră (directorii de deconcentarte, n.red.) sunteţi cei în măsură să schimbaţi ceva. Dar puteţi veni cu propuneri pe care să le transmitem mai departe legat de reducerea birocraţiei”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

    Respect faţă de cetăţeni
    Prefectul Avram le-a cerut funcţionarilor publici să dea dovadă de respect şi disponibilitate în relaţia cu cetăţenii. „V-am cerut detalii despre programul de lucru cu publicul. Vă rog foarte mult, acordaţi o atenţie maximă acestui lucru, pentru că mai sunt şi la noi exemple negative. Vă rog să vă organizaţi în aşa fel încât să asiguraţi permanenţa şi vă rog să atenţionaţi personalul care vine în contact cu cetăţenii să dea dovadă de înţelegere, de sprijin. Să răspundă cu solicitudine întrebărilor acestora. Pentru că săracii oameni străbat zeci de kilometri ca să primească un NU în faţă sau un NU SE POATE. Mă deranjează foarte mult acest lucru”, a spus acesta.

    Rugaţi să răspundă la telefon
    Pentru că există destui şefi de instituţii care nu răspund la telefon nici măcar în situaţii de urgenţă, Eugeniu Avram a cerut ca fiecare instituţie să îşi desemneze un reprezentant care să şi răspundă la telefon pe perioada sfârşitului de săptămână. „Legat de permanenţă la sfârşitul săptămânii. Vreau să am datele de contact ale dumneavoastră, a acelora care sunt nominalizaţi că asigură permanenţa pe instituţie vineri după-masa, sâmbătă şi duminică. Vreau să ştiu cu cine discut. Aş vrea chiar să răspundă la telefon persoana nominalizată”, a spus Avram.

    Respectaţi valorile naţionale
    Având în vedere că unii şefi de instituţii publice nu au catadicsit să onoreze cu prezenţa anumite sărbători naţionale, cu toate că muncesc în slujba statului, depunând şi un jurământ în acest sens, prefectul Avram le-a reamintit obligaţiile legale şi morale care le revin, atât ca funcţionari publici cât şi ca buni români. „Vreau să vă rog pe toţi pentru ca sâmbătă, 24 ianuarie, ora 12.00, să onoraţi invitaţia Consiliului Judeţean, a Primăriei Satu Mare, a Instituţiei Prefectului de a participa la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. V-aş ruga cu mic cu mare să participaţi pentru a ne sărbători istoria şi valorile”, a conchis Eugeniu Avram. Ca şi o concluzie, prefectul le-a cerut bugetarilor să pună două puncte şi la capitolul obligaţii, nu doar la capitolul drepturi.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE