More

    Activităţi de prevenire, organizate de Poliţie în şcoli

    prev

    Polițiștii au intensificat activitățile preventive pe care le desfășoară în școlile sătmărene, incluzând în rândul temelor prezentate și subiecte din sfera criminalității organizate: trafice de persoane, infracțiuni legate de droguri sau de criminalitate informatică. Astfel, joi, 22 ianuarie, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au susținut o nouă sesiune informativă în fața elevilor Colegiului Tehnic UNIO-Traian Vuia, în cadrul proiectului început în 2014 intitulat “Agresivitatea-forță sau slăbiciune?”. Proiectul presupune organizarea unor dezbateri cu elevii pe tema agresivității în rândul adolescenților, fiecare întâlnire din cele patru programate aducând în atenția participanților anumite aspecte legate de agresivitate.

    În cadrul activității desfășurate în 22 ianuarie, inspector, principal Hrihorișan Felicia, ofițer sociolog al IPJ Satu Mare, le-a prezentat elevilor cauzele agresivității, dar și modalitățile corecte de reacție în fața comportamentelor agresive ale celor din jur. Elevii au recunoscut o serie de cauze ca fiind surse ale propriilor comportamente agresive, printre care jocurile video și jocurile de noroc, au fost identificate de o parte semnificativă a celor prezenți. Alte cauze ale agresivității crescute printre care bolile psihice, consumul de substanțe excitante (cola, energizantele, cofeina), hipoglicemia, durerea, bolile cronice, învățarea socială, au fost, de asemenea, dezbătute cu cei peste 60 de elevi prezenți în amfiteatrul școlii.

    O altă activitate preventivă cu caracter mai deosebit a fost organizată vineri, 23 ianuarie 2015, la Colegiul Tehnic de Construcții și Telecomunicații Ion I.C.Brătianu. Tema propusă de polițiștii prezenți a fost legată de criminalitatea informatică, respectiv modalitățile de protejare a cardurilor bancare și a datelor personale în spațiul virtual. Elevii din clasa IX-a E, învățământ profesional, alături de diriginta clasei, prof. Moș Carmen și directorul educativ prof. Groza Roxana, au aflat despre cum trebuie să-și protejeze cardurile bancare de furturi și de utilizarea frauduloasă a acestora, dar și despre alți factori de risc care pot conduce la victimizare, incluzând modalitatea de alegere a parolelor prin utilizarea unor date postate pe profilurile de socializare sau modul de păstrare a cardurilor, respectiv a parolelor utilizate. Informațiile au fost primite cu receptivitate de toți cei prezenți, cu atât mai mult, cu cât elevii școlilor profesionale beneficiază de burse lunare care sunt virate pe carduri. Au fost, de asemenea, aduse în discuție informații referitoare la cumpărăturile online, participanții aflând date importante despre cum pot fi acestea făcute în siguranță. Activitățile preventive desfășurate de polițiștii sătmăreni vor continua și săptămâna aceasta, atât în școli gimnaziale, cât și în licee.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE