More

    Contrabanda cu ţigări, monopolizată de clanurile ţigăneşti

    tigari

    Contrabanda cu ţigări ucrainene este o activitate deosebit de bănoasă, în care se aplică cu stricteţe diviziunea muncii. Adică grupările care aduc ţigări din Ucraina peste fâşia verde nu se ocupă cu vânzarea cu amănuntul, considerând probabil că e prea riscantă şi durează prea mult. Grupările de acest gen preferă să vândă ţigările en-gros, astfel că sarcina comercializării cu amănuntul a fost monopolizată de diverse grupări infracţionale ţigăneşti. Grupaţi în adevărate clanuri, membrii acestora pot fi întâlniţi în mai toate pieţele din judeţul nostru. Însă fenomenul este cel mai vizibil în zona Pieţei Someş din municipiul Satu Mare, devenită un adevărat barometru al contrabandei cu ţigări ucrainene, şi în zona pieţei alimentare din Carei. În pofida numeroaselor acţiuni, oamenii legii nu reuşesc să anihileze aceste grupări ţigăneşti, lucru care îi determină pe tot mai mulţi sătmăreni să afirme că liderii lor beneficiază de protecţii înalte în cadrul instituţiilor abilitate să contracareze contrabanda. Amploarea pe care a luat-o fenomenul pare să confirme suspiciunile sătmărenilor.

    Piaţa Someş, disputată de două clanuri
    Până de curând, Piaţa Someş din municipiul Satu Mare a constituit fieful clanului ţigănesc Bogdan. Potrivit poliţiştilor sătmăreni, deşi păreau să lucreze individual sau în grupuri mici, majoritatea vânzătorilor en-detail de ţigări cu timbru fiscal ucrainean erau afiliaţi clanului Bogdan. Aceleaşi surse afirmă că liderii acestui clan se ocupau cu aprovizionarea subordonaţilor cu ţigări. Cine nu făcea parte din clan nu era lăsat să se ocupe de vânzarea ţigărilor, fiind determinat să renunţe la această activitate prin intermediul ameninţărilor sau chiar al corecţiilor fizice.

    De circa un an şi ceva, în Piaţa Someş au început să se infiltreze reprezentanţii unui clan ţigănesc concurent. Este vorba de clanul Vadasz. Profitând de problemele tot mai grave ale liderilor clanului Bogdan cu legea, membrii clanului Vadasz au început să acţioneze tot mai hotărât. Potrivit poliţiştilor sătmăreni, membrii acestui clan au reuşit să se impună în timp, obţinând cea mai mare parte a profiturilor asigurate de vânzarea ilegală a ţigărilor aduse din Ucraina. Deocamdată nu s-au înregistrat ciocniri violente între reprezentanţii celor două grupări. Dacă treburile decurg în acelaşi ritm, în viitorul apropiat reprezentanţii clanului Bogdan vor fi scoşi din Piaţa Someş, sunt de părere poliţiştii sătmăreni.

    Modul de operare este identic
    Membrii celor două clanuri acţionează după acelaşi tipar. Bărbaţii stau în zona Pieţei Someş, urmărind o eventuală razie neaşteptată sau neanunţată a forţelor de ordine. Cu comercializarea propriu-zisă a ţigărilor se ocupă în general femeile. Bărbaţii mai au şi rolul de a le apăra pe ţigănci de represaliile eventualilor clienţi nemulţumiţi. Nu de alta, dar reprezentanţii ambelor clanuri sunt dispuşi oricând să le tragă ţeapă clienţilor creduli. Fie le cer banii înainte pentru contravaloarea ţigărilor, iar sub pretextul că merg după marfă îi lasă cu ochii în soare, fie le vând cartuşe de ţigări care conţin rumeguş sau hârtie.

    Ambele grupări sunt bine aprovizionate cu ţigări de contrabandă. Ţigările aduse din Ucraina sunt depozitate în apartamentele şi garsonierele din blocurile apropiate sau chiar în garajele din zonă. Pentru a nu se deplasa atât de des la aceste depozite clandestine, o parte a ţigărilor sunt păstrate în portbagajele unor maşini parcate în preajma Pieţei Someş. Din aceste depozite sunt apoi aprovizionaţi periodic vânzătorii cu amănuntul. În cazul în care totuşi sunt surprinşi de oamenii legii, aceştia nu au asupra lor decât câteva pachete de ţigări ucrainene, lucru pentru care pot primi cel mult o amendă.

    Ţiganii domină piaţa neagră şi la Carei
    Vânzarea de ţigări ucrainene a fost monopolizată de grupările ţigăneşti şi în zona Pieţei alimentare din Carei. Aceştia stau cât e ziua de lungă la intrarea în piaţă sau pe trotuarul de vizavi, aşteptând răbdători clienţii. Organizarea este bine pusă la punct. Vânzătorii cu amănuntul au asupra lor cel mult câteva pachete de ţigări, fiind aprovizionaţi constant de complicii lor, care aduc ţigările din depozitele amenajate în blocurile din zona străzii Ignişului. Chiar dacă nu se poate afirma că ţiganii care se ocupă de vânzarea ţigărilor de contrabandă în zona pieţei din Carei ar face parte dintr-un clan, aceştia se cunosc bine între ei şi colaborează eficient. Fiecare dintre ei şi-a stabilit teritoriul, nepermiţând apariţia unor noi concurenţi. Aprovizionarea decurge fără probleme, careienii putând găsi tot timpul ţigări de contrabandă, acţiunile oamenilor legii dovedindu-se fără efect.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE