More

    Explozie de viroze în Sătmar

    raceala

    Numărul virozelor, a cazurilor de gripă şi a celor de pneumonii s-a dublat în ultima săptămână în judeţ, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare. Astfel dacă în săptămâna 12-18 ianuarie în judeţ au fost înregistrate 477 de astfel de cazuri, în săptămâna 19-25 ianuarie acestea au ajuns la 1.021 de cazuri.

    Mai bine de jumătate dintre viroze, gripe şi pneumonii, 650 la număr, au fost înregistrate la copii de până la 14 ani. Astfel, 119 cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste cuprinse între 0 şi un an, 221 la copii cu vârste între doi şi patru ani, în timp ce 310 la cei cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Totodată, au mai fost înregistrate 135 de cazuri la segmentul de populaţie cuprins între 15 şi 49 de ani, 165 pentru cei cu vârste între 50 şi 65 de ani, şi 71 cu cei mai în vârstă de 65 de ani.

    Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea, sătmărenii sunt sfătuiţi să-şi facă vaccinul antigripal, acesta fiind cel mai eficient mod de prevenire a gripei. Trebuie să evite aglomeraţiile şi contactul cu alte persoane bolnave. Spălatul mâinilor cu apă şi săpun este o recomandare elementară. Regimul de viaţă şi alimentaţia este bine să fie echilibrate, adică fără suprasolicitări fizice şi psihice, mişcare şi odihnă suficiente. Îmbrăcămintea să fie lejeră, în sensul că este bine să fie purtate mai multe haine subţiri decât una singură groasă. Capul, mâinile şi picioarele trebuie ferite de frig. Se evită consumul de alcool, tutun şi cafea, dar este recomandat să se consume multe legume, fructe, produse lactate şi cereale. În cazul apariţiei temperaturii de peste 39 de grade Celsius, prima măsură este scăderea urgentă a temperaturii şi apoi vizita la medic. Dacă, totuşi, inevitabilul a avut loc trebuie înainte de toate să fim consultaţi de un medic, în special cel de familie, care stabileşte diagnosticul şi tratamentul adecvat.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE