More

    Protecţie socială cu efect real

    protectia

    În timp ce politica de protecţie socială se face mai mult pe hârtie prin unele colţuri ale ţării, Consiliul Judeţean implementează proiecte cu efect real pentru integrarea persoanelor defavorizate în câmpul muncii, dar şi de protecţie a majorilor din sistemul de protecţie a copilului. Proiectele au fost prezentate ieri de către preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor.

    Incluziune prin muncă
    Consiliul Judeţean, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, implementează un proiect denumit sugestiv „Adaptabilitate – Şansa la o viaţă activă”, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013. Valoarea totală a proiectului este de 1.787.351 lei, din care valoarea eligibilă este de 1.751.604 lei. Astfel, odată cu finalizarea proiectului, preconizată pentru luna iunie a acestui an, zeci de persoane defavorizate vor avea un loc de muncă. „Ca şi noutate, avem acel proiect european cu întreprinderile de economie socială, care poate să fie o noutate. O chestiune care pe noi ne-a preocupat de mult. Persoanele aflate în situaţie defavorizată, cu diferite dezabilităţi, prin intermediul acestui proiect vom înfiinţa întreprinderi de economie socială, unde le putem da de lucru acestor oameni. Vor fi coordonate aceste instituţii. Vor produce lucruri pe care le vom putea vinde, le vom putea valorifica. Aceşti oameni se vor simţi utili. Vrem ca ei să se simtă demni, să nu simtă că sunt o greutate pentru judeţ şi pentru Consiliul Judeţean”, a spus Adrian Ştef.

    Protecţia socială, un domeniu prioritar
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că protecţia socială reprezintă un domeniu prioritar pentru instituţia pe care o reprezintă. „Vă asigur că protecţia copilului este un domeniu foarte sensibil, foarte important. În primul rând, este un domeniu social, iar când vorbesc de un astfel de domeniu mă gândesc la persoanele cele mai defavorizate, care au nevoie de cel mai mult ajutor. Motiv pentru care consider Protecţia Copilului ca fiind o unitate subordonată foarte importantă pentru noi şi pentru care facem tot posibilul ca această unitate să se dezvolte foarte mult. Vrem să îmbogăţim infrastructura, casele de copii. Vrem să le modernizăm şi, bineînţeles, să avem grijă de copii, de persoanele cu handicap, de bătrâni”, a spus Mircea Govor.

    O şansă la viaţă pentru tineri
    Tinerii care vor părăsi sistemul de protecţie nu vor fi abandonaţi pe stradă după împlinirea vârstei de 18 ani. Şi asta pentru că se va înfiinţa un centrul social cu destinaţie multifuncţională pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului din judeţul Satu Mare. Acesta va fi înfiinţat în localitatea Noroieni şi este finanţat de Guvernul României, prin împrumut acordat de către Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. „O altă chestiune care ne-a preocupat de mult sunt copiii care ies din sistemul de protecţie socială, care împlinesc 18 ani şi trebuie să îi ajutăm să îşi găsească loc de muncă, să îşi găsească o chirie. Să putem să îi ajutăm să facă primii paşi în viaţă după ce au ieşit din centrele maternale. După ce ies din sistem era acest risc de a ajunge pe stradă. Acum avem un proiect realizat cu o casă de acest fel, unde sunt 20 de locuri pentru tinerii care ies din sistem. Îi putem găzdui trei ani până le găsim un loc de muncă”, a spus Adrian Ştef.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE