More

    Primăria Negreşti Oaş va avea Serviciu de Asistenţă Socială

    negrestiÎn scurt timp, la Negreşti Oaş va fi înfiinţat Serviciul Public de Asistenţă Socială care va funcţiona în subordinea primarului oraşului. Înfiinţarea şi modul de organizare a acestui serviciu au fost aprobate în şedinţa de ieri de consilierii locali. Tot cu această ocazie, aleşii negreşteni au mai aprobat reţeaua şcolară, organigrama şi statul de funcţii a autorităţii publice locale, acordarea unor locuinţe ANL sau documentaţiile tehnico-economice pentru unele investiţii în oraş.

    Aproape o sută de posturi la SPAS
    Potrivit explicaţiilor oferite de şeful Serviciului Autorităţii Publice Locale a oraşului Negreşti Oaş, Irina Grigoraş, Serviciul Public de Asistenţă Socială (SPAS) Negreşti Oaş va funcţiona ca serviciu public fără personalitate juridică în subordinea primarului şi nu reprezintă altceva decât strângerea în cadrul aceleiaşi structuri a tuturor serviciilor cu specific social. „Este necesar să înfiinţăm SPAS-ul aşa cum este reglementat de legislaţia specifică asistenţei sociale deoarece în acest fel putem să organizăm activităţile desfăşurate în domeniul social, dar şi să unificăm toate activităţile specifice asistenţei sociale în cadrul unei structuri reglementate de lege”, a arătat Irina Grigoraş.

    Noua structură SPAS are prevăzute, în total, 93 de posturi din care cinci funcţii publice şi 88 posturi de natură contractuală. Astfel la compartimentul asistenţă socială vor fi cinci posturi, din care două sunt ocupate şi trei vacante. La Centrul de zi pentru vârstnici sunt prevăzute patru posturi din care doar trei ocupate, la compartimentul asistenţa medicală şcolară – patru posturi din care două ocupate, un post de expert în problema romilor – vacant, un post de mediator sanitar – ocupat, iar la compartimentul autoritate tutelară sunt prevăzute un post de psiholog, unul de consilier juridic şi unul de analist IT, toate vacante în prezent. Tot în cadrul SPAS sunt prevăzuţi şi cei 75 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap. SPAS Negreşti Oaş va fi funcţional începând cu data de 1 februarie.

    Servicii transformate în direcţii
    Tot în cadrul şedinţei de ieri, consilierii locali negreşteni au aprobat şi organigrama Autorităţii Publice Locale. Potrivit acesteia, numărul de posturi în cadrul APL Negreşti Oaş a crescut de la 135, în 2014, la 153 în prezent, din care 90 sunt funcţii publice (din care 47 sunt ocupate), 61 de posturi contractuale (42 ocupate) şi două posturi de demnitari, ambele ocupate (primar şi viceprimar). Potrivit Irinei Grigoraş, Statutul Funcţionarilor Publici permite organizarea de direcţii în condiţiile în care numărul de posturi este de minim 150. „Unele servicii din cadrul APL au fost transformate în direcţii, iar funcţiile de conducere neocupate în prezent vor fi scoase la concurs. În mare parte, actualii şef de servicii nu pot ocupa aceste funcţii pentru că este nevoie de studii postuniversitare”, a mai spus şeful APL. Consilierul Mihai Big a arătat că noua structură va fi mai flexibilă decât cea anterioară însă trebuie aduşi oameni competenţi pentru ca direcţiile şi serviciile să fie funcţionale.

    De asemenea, consilierii negreşteni au mai aprobat structura reţelei şcolare, care în parte a rămas aceeaşi ca şi anul trecut, acordarea unor sume de bani pentru ajutorul persoanelor aflate în situaţii de necesitate şi acordarea unor locuinţe ANL pentru patru familii tinere din oraş.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE