More

    Au fost puse bazele unui parteneriat între judeţul Satu Mare şi regiunea Piemonte, Italia

    italieni

    Oamenii de afaceri italieni din regiunea Piemonte doresc iniţierea unui parteneriat cu omologii lor din judeţul Satu Mare în vederea dezvoltării schimburilor comerciale între cele două părţi. În acest sens, ieri dimineaţă a avut loc o întâlnire între conducerea judeţului Satu Mare şi o delegaţie din regiunea Piemonte – Italia, eveniment care a avut loc în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean. Cu prilejul vizitei delegaţiei italiene la Satu Mare, au fost începute demersurile pentru înfrăţirea dintre oraşele Tăşnad şi Acqui Terme din regiunea mai sus amintită.

    Demersuri venite din ambele părţi
    Vizita delegaţiei italiene la Satu Mare a avut loc la iniţiativa consilierului judeţean Daliana Lazăr şi este sprijinită de către Consiliul Judeţean Satu Mare. Din delegaţia italiană fac parte viceprimarul oraşului Acqui Terme, Franca Roso, secretarul Primăriei Acqui Terme, Raffaella Caria, preşedintele Confimprese Nord-Vest Italia (Camera de Comerţ), Carmine Gelli, dar şi profesorul psihopedagogic al Centrului de Cultură şi Tradiţie Românească din Torino, membră în Consulta Feminină din Consiliul Regional Piemonte, delegat oficial în relaţia de înfrăţire şi parteneriat internaţional dintre cele două regiuni, psihologul Valentina Mihaela Pascal şi delegatul din partea Confimprese în relaţia comercială cu România, Costel Buliman.

    În prealabil, delegaţia a fost primită de prefectul Eugeniu Avram, întâlnire în cadrul căreia au fost purtate discuţii cu privire la apropierea dintre cele două regiuni, precum şi înfrăţirea dintre oraşele Tăşnad şi Acqui Terme. Apoi delegaţia italiană a fost primită de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, şi managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae Bura. Potrivit celor afirmate de cei doi, reprezentanţii italieni îşi doresc să încheie un parteneriat între judeţul Satu Mare şi regiunea Piemonte din Italia, fiind începute, totodată, demersurile pentru înfrăţirea între oraşele Tăşnad şi Acqui Terme.

    Viceprimarul oraşului Acqui Terme, Franca Roso, a arătat că îşi doreşte semnarea protocolului de înfrăţire cu oraşul Tăşnad pentru că cele două oraşe au foarte multe în comun, precizând totodată că şi primarul oraşului italian urmăreşte acest lucru. Făcând referire la colaborarea dintre oamenii de afaceri din regiunea Piemonte şi cei din judeţul Satu Mare, Carmine Gelli a arătat că acest lucru este necesar pentru a contracara expansiunea produselor din zona Asiei, în special a celor chinezeşti, atât pe piaţa europeană cât şi pe alte pieţe.

    Tot cu această ocazie, reprezentanţii Consiliului Regional Piemonte au înmânat în mod oficial conducerii Consiliului Judeţean Satu Mare scrisoarea de intenţie privind încheierea unui parteneriat între cele două regiuni.

    Întâlnire cu oameni de afaceri sătmăreni
    Întrucât din delegaţie fac parte şi doi mari întreprinzători din domeniul confecţiilor, în cursul zilei de ieri au fost vizitate câteva societăţi comerciale sătmărene de profil. În cursul aceleiaşi zile, la sediul Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Satu Mare, delegaţia italiană s-a întâlnit cu un grup de oameni de afaceri sătmăreni. Pentru această primă întâlnire au fost luate în considerare sectoare ale economiei sătmărene cu mare tradiţie şi cu o calitate recunoscută, respectiv industria uşoară ( confecţii, tricotaje, încălţăminte) şi producţia de mobilier. Această întâlnire este organizată întrucât este oportună o colaborare strânsă între actorii din mediul de afaceri din cele două regiuni mai sus menţionate, care să faciliteze promovarea produselor sătmărene de înaltă calitate pe piaţa italiană şi să deschidă calea internaţionalizării cererii şi ofertei româneşti şi pe alte pieţe externe, să contribuie la atragerea investiţiilor străine în judeţul Satu Mare şi la identificarea unor parteneri de afaceri pentru firmele sătmărene. Cu aceasta ocazie, Carmine Gelli a prezentat şi Parcul de Excelenţă Italian precum şi oportunităţile de afaceri pe care acesta le poate oferi.

    Vizită la staţiunea Tăşnad
    După-amiază, delegaţia italiană a vizitat staţiunea Tăşnad pentru a stabili paşii următori pentru înfrăţirea celor două localităţi, ambele având staţiuni termale, şi unde conducerea primăriei Acqui Terme va adresa invitaţia Primăriei Tăşnad de a adera la Asociaţia oraşelor europene cu istoric termal (EHTTA). Înfrăţirea are ca scop colaborarea şi realizarea de proiecte comune în mai multe domenii precum cultură, învăţământ, turism, sport, activităţi sociale şi economice.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE