More

    Maşinile de epocă stârnesc pasiunea sătmărenilor

    epoca

    Maşinile de epocă câştigă tot mai mulţi adepţi în judeţ care au făcut o adevărată pasiune pentru acestea. Doar în cursul anilor 2013-2014 în judeţ au fost înmatriculate 21 de astfel de autovehicule, însă pasionaţii acestora spun că nu se opresc aici.

    Vechi de peste 30 de ani
    Potrivit datelor furnizate de şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Zamfir Moza, în cursul anilor 2013-2014 în judeţul Satu Mare au fost înmatriculate 21 de autoturisme care au statut de autovehicul istoric, cea mai veche fiind de la începutul anilor ‘50. Şase dintre acestea sunt Dacii 1100 şi 1300, cinci Mercedes, trei BMW, două Volkswagen, două Triumpf, un Nissan, un Linconl şi, vedeta, un Rolls Royce.

    Pentru a fi considerate vehicule istorice, maşinile trebuie să îndeplinească un cumul de condiţii printre care să fi fost fabricat sau înmatriculat pentru prima dată în urmă cu cel puţin 30 de ani, să fie originale, în perfectă stare de funcţionare şi să aibă un aspect corespunzător, culoarea să corespundă celei originale, la fel şi în cazul interiorului şi nu trebuie să fie inscripţionate în scop comercial. “Pentru autovehiculele care fac parte din această categorie nu se plăteşte taxă de timbru la înmatriculare şi nu se plăteşte acciză la cele cu motor de peste 3.000 cmc. Pentru a putea fi înmatriculate, proprietarii acestora trebuie să obţină un atestat de vehicul istoric de la un organism acreditat”, a precizat Zamfir Moza.

    Pasiune pentru Dacia
    Unul dintre cei mai tineri pasionaţi de vehicule istorice sătmăreni este George Negrea, proprietarul a două Dacii 1300. “Sunt pasionat de Dacia, în special de Dacia 1300, poate dintr-un motiv banal. Părinții mei au avut una și toate amintirile mele, toate plimbările și toate intervențiile mele, când eu conduceam mașina la vârsta de 12-13 ani, au avut aceeași direcție: Dacia 1300. Mi-a părut extrem de rău când părinții au dat-o la fier vechi. Mi-am pus în minte că orice aș face, mie îmi trebuie o Dacia 1300”, ne-a spus George.

    A lucrat apoi în vara lui 2010 sau 2011, ca vânzător de înghețată pe bicicletă. Și-a propus să strângă bani pentru a-și lua mașina mult dorită. “Am dus-o acasă, am înmatriculat-o și am ieșit cu ea. Și aveam o senzație pe stradă…toată lumea se uita la mine. Mă întrebam de ce, oare chiar așa rău arăta mașina? Și la un moment dat am oprit și au venit niște tineri la mine. Mi-au cerut voie să facă o poză cu mașina și îi întreb: ‹Dar de ce vreți voi totuși să faceți poză?›. Și zice unul dintre ei: ‹Măi, n-am mai văzut în viața mea așa o mașină, o Dacia 1300 faină!”, a mai spus pasionatul de vehicule istorice. Acesta a mai declarat că în acest an doreşte să-şi achiziţioneze o bătrână Volgă rusească pe care să o reabiliteze şi apoi să o înmatriculeze. Ar fi prima astfel de maşină înmatriculată ca vehicul istoric în judeţ.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE