More

    Consilierii au aprobat bugetul Sătmarului

    buget

    Consilierii locali au aprobat ieri, în cadrul unei şedinţe extraordinare, bugetul municipiului Satu Mare pentru acest an. Cu toate că majoritatea consilierilor locali sunt de părere că bugetul “este unul de supravieţuire”, acesta este mai mare cu 14 milioane de lei decât cel de anul trecut. Cu toate acestea, consilierii din opoziţie au apreciat maniera în care Primăria Satu Mare a acceptat dialogul la constituirea bugetului.

    Buget mai mare decât anul trecut
    Potrivit proiectului propus de către Primăria Satu Mare, bugetul local de venituri şi cheltuieli al municipiului Satu Mare pe anul 2015 este de 259.819.521 lei, din care 197.007.000 lei la secţiunea de funcţionare, respectiv 62.812.521 lei la secţiunea de dezvoltare. În schimb, bugetul propus pe anul 2014 a fost de 245.736.123 lei, din care suma de 197.917.394 lei la secţiunea de funcţionare, respectiv 47.818.729 lei la secţiunea de dezvoltare. Una peste alta, bugetul propus pentru acest an este cu 14 milioane de lei mai mare decât anul trecut.

    Executivul, deschis la propunerile opoziţiei
    Viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, a ţinut să sublinieze faptul că executivul sătmărean a manifestat o deschidere mare spre propunerile venite din partea consilierilor aflaţi în opoziţie. “Începând cu data de 5 februarie, noi am avut discuţii pe comisii, în care, la iniţiativa domnului primar Dorel Coica, am lucrat la bugetul propus şi am adus modificări în aşa fel încât astăzi, în deplin acord, toţi consilierii locali să voteze acest buget. Aţi avut obiecţii pertinente, dar vreau să vă spun că această perioadă este una în care trebuie elaborate documentaţii şi studii pentru viitoarele proiecte europene ce vor putea fi accesate în perioada următoare”, a spus viceprimarul Roca.

    Opoziţie mulţumită
    Preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, a vorbit în numele facţiunii UDMR din Consiliul Local, care constituie grosul opoziţiei. Deputatul Kereskenyi a ţinut să aprecieze faptul că executivul sătmărean a fost extrem de deschis la propunerile grupului UDMR, mulţumind deschis pentru acest lucru.

    “Vreau să remarc profesionalismul cu care a elaborat bugetul municipiului Satu Mare Direcţia economică şi vreau să vă mulţumesc pentru deschiderea cu care aţi acceptat propunerile grupului de consilieri UDMR. Implicarea dumneavoastră este undeva la nota zece în comparaţie cu alte consilii locale”, a spus Kereskenyi Gabor.

    Bani suficienţi pentru artişti
    După situaţia înregistrată în cursul anului trecut, atunci când actorii Teatrului de Nord au riscat să rămână fără salarii, anul acesta i-a fost alocată Teatrului de Nord suma de 2.100.000 lei, din care 1.700.000 lei reprezintă nivelul maxim al cheltuielilor de personal, iar 400.000 lei pentru asigurarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii. Filarmonicii Dinu Lipatti i-au fost alocaţi 3.710.000 lei, din care 3.210.000 lei reprezintă nivelul maxim al cheltuielilor de personal, iar 500.000 lei pentru asigurarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii. Cu alte cuvinte, salariile angajaţilor de la Teatrul de Nord şi de la Filarmonica Dinu Lipatti sunt asigurate în totalitate.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE