More

    Zeci de copii trăiesc sub podurile din Sătmar

    pod

    Zeci de copii se zbat zilnic în mizerie sub podurile din municipiul Satu Mare. Anunţul a fost făcut de specialistul pe probleme de romi din cadrul Instituţiei Prefectului, Rozalia Bondrea. Pentru a le da acestora o şansă, singura soluţie ar putea fi integrarea acestora în grădiniţe şi şcoli cu program prelungit. Un astfel de model a fost aplicat cu succes la nivelul municipiului Carei. Prefectul Eugeniu Avram a precizat că astfel de modele de bune practici ar trebui implementate la nivelul întregului judeţ.

    Zeci de copii dorm pe stradă
    Rozalia Bondrea, specialist pe probleme de romi în cadrul Instituţiei Prefectului, a precizat că peste 40 de copii trăiesc pe malurile Someşului, adăpostindu-se sub podurile din municipiul Satu Mare. „Un număr de 40 de copii stau sub poduri, pe malurile Someşului, în municipiul Satu Mare. Ar fi foarte bine să se aplice şi la nivelul municipiului Satu Mare acel model de la Carei, care se pare că dă rezultate”, a spus Rozalia Bondrea.

    Careiul, model de bune practici
    La nivelul municipiului Carei, în proximitatea unui cartier de romi, a fost ridicat un centru cu program prelungit, destinat copiilor proveniţi din comunităţile defavorizate. Este vorba despre Centrul de zi Klaus Winter. Aici, între orele 08.00 – 16.30, copiii proveniţi din comunităţile defavorizate primesc trei mese pe zi, iar după orele de curs îşi fac temele meditaţi de către pedagogi voluntari. Tot aici, copiii învaţă cum să respecte normele de igienă. Administratorul centrului, Hompoth Maria, a spus că eforturile din ultimii trei ani s-au soldat cu succes, în condiţiile în care copiii au învăţat deprinderile necesare pentru a se integra în comunitate. Mai mult, s-a reuşit chiar şi sensibilizarea părinţilor, care au urmat la rândul lor cursuri pentru finalizarea cel puţin a şcolii generale. Fapt care a dus la integrarea acestora în câmpul muncii şi, implicit, a creşterii nivelului de trai.

    Liderii romilor, arătaţi cu degetul
    Directorul Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Satu Mare, Hanna Riedl, respectiv directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Satu Mare, Ionel Torja, le-au cerut liderilor comunităţilor de romi o mai mare implicare în rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii. Hanna Riedl a atras atenţia că unele persoane nu înţeleg să îşi protejeze actele de stare civilă sau actele de identitate, fapt pentru care aceştia nu pot beneficia de diferite drepturi. În acest sens, Hanna Riedl a solicitat liderilor comunităţilor de romi să dea o mai mare atenţie acestui aspect. Ionel Torja a spus că instituţiile statului dau dovadă de implicare în rezolvarea problemelor cu care se confruntă romii, dar nu acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre unii lideri ai romilor.

    AJOFM cere mai multă seriozitate liderilor romi
    La rândul său, reprezentantul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, respectiv directorul executiv Simona Derşidan, a precizat că deşi s-a convenit ca reprezentanţii AJOFM să se întâlnească o dată la două luni cu liderii romilor pentru a inventaria problemele cu care se confruntă comunităţile defavorizate, aceştia ar prezenta un oarecare dezinteres. Simona Derşidan a precizat că AJOFM a reuşit să insereze pe piaţa muncii persoane provenite din comunităţile de romi, doar că, din păcate, aceştia nu dau dovadă de seriozitate şi îşi încetează raporturile de muncă după doar câteva zile.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE