More

    Caii la control

    caruta-10632x500

    Medicii veterinari concesionari din judeţul Satu Mare au început în această săptămână o nouă misiune extrem de importantă pentru urmărirea stării de sănătate a efectivului de cabaline şi indirect a urmăririi stării epizootologice actuale a judeţului. Astfel doctorii veterinari trebuie să preleveze probe de sânge de la toate cele 8.832 capete de cabaline microcipate din judeţ, pentru depistarea din timp a anemiei infecţioase ecvine, după un program bine stabilit de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare.

    În cursul anului 2014, în urma campaniilor de recoltare sânge, au fost diagnosticate pozitiv cu această boală 26 de cabaline care apoi au fost eliminate din efectivele existente, proprietarii acestor animale fiind despăgubiţi la valoarea pieţii.

    Directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, îi informează pe proprietarii de cabaline cu privire la obţinerea paşaportului animalului. “Atenţionăm proprietarii de cabaline că mânjii în vârstă de 6 luni se microcipează, li se recoltează sânge, după care li se întocmeşte o Fişă de identificare a cabalinei. Cu această fişă, proprietarii se pot prezenta la Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie pentru obţinerea Paşaportului cabalinei”, a precizat directorul DSVSA.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE