More

    Peste 5.500 hectare de pădure, lăsate la îndemâna hoţilor

    lemne

    Hoţii continuă să dea iama în pădurile Sătmarului, dovadă stând numeroasele furturi de lemne depistate aproape zilnic de oamenii legii. Pentru a reduce riscul de a fi identificaţi, hoţii se orientează către suprafeţele de pădure lăsate la voia întâmplării. Este vorba de pădurile retrocedate persoanelor fizice care refuză să încheie contracte de administrare cu Romsilva sau cu unul dintre cele trei ocoale silvice private din Ciumeşti, Ardud sau Tăşnad. La nivelul judeţului Satu Mare este vorba de circa 5.500- 5.600 hectare de pădure, aflate în proprietatea a mii de sătmăreni. În lipsa unei supravegheri temeinice, aceste suprafeţe sunt lăsate pur şi simplu la mâna hoţilor. Interesant este faptul că hoţii cunosc perfect amplasamentul acestor suprafeţe neadministrate.

    Mii de hectare lăsate de izbelişte
    Mii de sătmăreni şi-au lăsat pădurile în voia sorţii sau mai degrabă la discreţia hoţilor de lemne. Potrivit statisticilor Inspecţiei Teritoriale Silvice şi de Vânătoare (ITRSV) Satu Mare, nu există încheiate contracte de administrare pentru o suprafaţă totală de aproximativ 5.500 – 5.600 hectare.Aceasta se află în proprietatea a mii de sătmăreni cărora le-au fost retrocedate diverse suprafeţe de pădure. “Această suprafaţă de 5.500- 5.600 de hectare este deţinută de persoane fizice, cu o singură excepţie, cea a composesoratului din Livada. Deşi îi amendăm o dată la şase luni, cei de la composesorat refuză să încheie contract de administrare. Cu persoanele fizice este şi mai greu. Este vorba de mii de sătmăreni, majoritatea lor deţinând suprafeţe mici de pădure. De exemplu, în zona Oaşului persoanele fizice deţin suprafeţe cuprinse între 20 şi de 50 ari. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în alte zone ale judeţului Satu Mare”, ne-a declarat şeful ITRSV Satu Mare, Maria Antal.

    La nivelul judeţului Satu Mare există circa 78.000 hectare de pădure, care ocupă circa 17,7% din suprafaţa totală a acestuia. Romsilva Satu Mare a preluat pe bază de contract administrarea a peste 18.000 de hectare, ne-a declarat şeful Direcţiei Silvice Satu Mare, Sever Şter.

    ITRSV, prins într-un cerc vicios
    Deşi, conform legii, ITRSV Satu Mare ar trebui să îi amendeze pe proprietarii de păduri care nu au încheiate contracte de administrare cu Romsilva sau cu ocoalele silvice private, acest lucru este aproape imposibil. ITRSV a întocmit o situaţie cu proprietarii care încalcă legea şi a constatat că o bună parte dintre ei sunt decedaţi. “Suprafeţe numeroase de pădure figurează pe numele unor persoane decedate. Urmaşii lor nu au făcut succesiunea şi nici nu dau semne că ar fi prea interesaţi să o facă. În cazul lor, pur şi simplu nu avem ce face, căci nu putem să amendăm persoane decedate”, ne-a declarat Maria Antal.

    O altă categorie numeroasă o constituie proprietarii de pădure plecaţi în străinătate la muncă. Majoritatea cazurilor de acest gen se înregistrează în Ţara Oaşului. Cea de-a treia categorie o formează sătmărenii cu venituri modeste, care nu îşi pot permite să achite taxa de administrare, în valoare de circa 100 de lei pe an pentru un hectar de pădure. În condiţiile actuale, proprietarii de suprafeţe mici de pădure nu au interesul să încheie contracte de administrare. Deşi trebuie să plătească în jur de 100 lei pentru un hectar, aceştia nu pot să taie lemne dacă nu se unesc cu vecinii pentru a rezulta o suprafaţă de cel puţin 100 de hectare.

    Noul Cod Silvic: o şansă de rezolvare
    Situaţia pădurilor neadministrate şi lăsate la discreţia hoţilor ar putea fi rezolvată de adoptarea noului Cod Silvic, programată să aibă loc în cursul zilei de zi. “Se preconiza ca noul Cod Silvic să stipuleze ca, în cazul suprafeţelor de pădure de până la 30 hectare, costurile legate de administrare să fie achitate de stat. Chiar şi dacă această facilitate ar fi acordată pentru suprafeţe de până la 5 hectare, ne-am încadra perfect”, ne-a declarat şeful ITRSV Satu Mare, Maria Antal.

    Amenzile aplicate pentru lipsa contractelor de administrare nu au rezolvat situaţia în alte zone ale ţării. De exemplu, în judeţul Bihor a fost demarată o amplă acţiune de identificare şi sancţionare a proprietarilor fără contracte de administrare. Majoritatea proprietarilor au contestat în instanţă amenzile primite, obţinând anularea lor.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE