More

    Bătaie pentru locurile din Penitenciarul Satu Mare

    1penitenciar

    Penitenciarul Satu Mare este unul dintre cele mai căutate de deţinuţi din ţară datorită faptului că, fiind cu regim deschis şi semideschis, condiţiile de detenţie sunt mult mai bune. Anual, zeci de deţinuţi încarceraţi în alte penitenciare din ţară fac cereri de transfer la Satu Mare, potrivit celor declarate ieri de directorul Penitenciarului Satu Mare, comisarul-şef Ioan Iuga, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.

    Jumătate dintre deţinuţi muncesc

    Penitenciarul Satu Mare desfăşoară o serie de activităţi menite de a ajuta persoana privată de libertate încarcerată aici să se integreze în societate după ce este eliberată, conform strategiei existente la nivel naţional. Astfel, sunt desfăşurate cursuri de alfabetizare, anul trecut absolvind clasele primare peste 80 de deţinuţi. De asemenea, mai sunt organizate cursuri de calificare sau activităţi de voluntariat în societate. Totodată, potrivit comisarului-şef Ioan Iuga, aproape jumătate dintre deţinuţi muncesc. Anul trecut, spre exemplu, din cei 620 de deţinuţi existenţi, peste 251 au prestat diferite munci pentru care au fost recompensaţi financiar. În urma acestor activităţi, Penitenciarul Satu Mare a realizat venituri de peste 1,7 milioane de lei, din care o parte, circa 40%, sunt ale deţinuţilor”, a explicat comisarul-şef Ioan Iuga.

    Totodată, cei aflaţi în ultima lună de detenţie sunt incluşi într-un program special de reintegrare socială. Astfel, li se aduc la cunoştinţă locurile de muncă existente anunţate de AJOFM, sau sunt informaţi despre ceea ce trebuie să facă odată eliberaţi. Comisarul şef a explicat însă că activitatea de monitorizare a deţinuţilor se opreşte la poarta penitenciarului, de unde sunt preluaţi de Serviciul de Probaţiune.

    Peste o sută de paturi libere
    Directorul penitenciarului sătmărean a arătat că, în momentul de faţă, din cele 664 de paturi de care dispune, sunt ocupate doar 556, ceea ce înseamnă că aproape 110 sunt libere. Totodată, a mai arătat că circa 65% dintre deţinuţi sunt recidivişti.

    Comisarul-şef Ioan Iuga a mai arătat că Penitenciarul Satu Mare, care are regim deschis şi semideschis, oferă deţinuţilor condiţii bune de detenţie. Acesta este şi motivul pentru care, anual, sunt depuse zeci de cereri de transfer ale unor deţinuţi de la alte penitenciare din ţară la Satu Mare. Directorul Iuga a mai arătat că Penitenciarul Satu Mare dispune de un infochioşc cu cartelă cu ajutorul căruia deţinutul poate afla informaţii despre situaţia sa.

    Tot în cadrul şedinţei ATOP de ieri, poliţiştii sătmăreni au prezentat o informare cu privire la activităţile desfăşurate pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta sau în jurul şcolilor. Astfel, au fost organizate 57 de întâlniri de informare şi 42 de acţiuni pentru combaterea absenteismului şcolar plus multe alte activităţi.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE