More

    Pedepse cu executare în dosarul “Usturoiul”

    vama-halmeu

    Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu, toţi trei foşti vameşi în Halmeu, acuzați că au prejudiciat bugetul UE cu 1,5 milioane euro prin exporturi fictive de usturoi, au fost condamnați, în această săptămână, de Judecătoria Satu Mare. Cei trei au fost trimişi în judecată în dosarul “Usturoiul” în februarie 2013. Învârtelile vameşilor au fost descoperite după ce s-a constatat o diferenţă de 50 de TIR-uri între cele aflate în evidenţa Vămii Halmeu şi cele ale poliţiştilor de frontieră din Halmeu. Dobrescu a fost condamnată la patru ani şi opt luni închisoare, Nagy la patru ani şi opt luni închisoare, iar Vanciu la trei ani de închisoare. Nicoleta Dobrescu se află în prezent în închisoare, unde îşi ispăşeşte pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare primită în dosarul “Mită la Vama Halmeu”.

    Pedepse grele şi bani confiscaţi
    Nicoleta Dobrescu, care în prezent îşi ispăşeşte pedeapsa în dosarul “Mită la Vama Halmeu”, a fost condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la pedeapsa de doi ani închisoare. Instanța a condamnat-o pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, la pedeapsa de patru ani închisoare. Nicoleta Dobrescu va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de patru ani, la care se adaugă un spor de o treime din pedeapsa de doi ani închisoare, urmând ca aceasta să execute pedeapsa de patru ani şi opt luni închisoare.

    Vameșul Vasile Nagy a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la pedeapsa de doi ani închisoare. Pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene sau către bugetele administrate de aceasta ori în numele ei a fost condamnat la patru ani închisoare. Vasile Nagy va executa o pedeapsă de patru ani şi opt luni închisoare.

    Pavel Vanciu a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual la pedeapsa de un an şi şase luni închisoare. De asemenea, Pavel Vanciu a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat diminuarea ilegală a resurselor ce trebuie virate către bugetul general al Uniunii Europene sau către bugetele administrate de aceasta ori în numele ei la pedeapsa de doi ani şi şase luni închisoare. Pavel Vanciu va executa o pedeapsă de trei ani de închisoare.

    Judecătoria Satu Mare a mai decis ca Nicoleta Dobrescu să plătească Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală despăgubiri în valoare de 2.479.989 lei, Vasile Nagy de 1.790.780 lei, iar Paul Vanciu de 898.978 lei. Sentinţa Judecătoriei Satu Mare nu este definitivă.

    Prejudiciu de 1,5 milioane euro
    Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2007 – 2008, inculpaţii Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu, toţi în calitate de inspectori vamali asistenţi în cadrul Biroului Vamal Halmeu, au consemnat în documentele vamale pe care le-au întocmit (fişe de evidenţă a mijloacelor de transport controlate, registrul de evidenţă a bunurilor la export, înregistrările din sistemul informatic vamal (NCTS), declaraţii de tranzit vamal – MRN, pe suport de hârtie), fapte necorespunzătoare adevărului, în sensul că, prin Vama Halmeu au tranzitat România, spre Ucraina, un număr total de 54 de mijloace de transport mărfuri încărcate cu usturoi achiziţionat din China. În realitate, aceste mărfuri nu au ajuns în Ucraina.

    Cu toate acestea, Nicoleta Dobrescu, Vasile Nagy şi Pavel Vanciu au folosit documentele falsificate pentru a confirma ieşirea din România şi, implicit, din spaţiul vamal european comun, a celor 54 de transporturi de usturoi. Acest fapt a creat condiţiile pentru ca taxele datorate bugetului Uniunii Europene, ca urmare a valorificării pe teritoriul UE a mărfurilor menţionate, să nu mai fie achitate. Prin această modalitate, bugetul general al Uniunii Europene a fost prejudiciat cu suma totală de 5.169.747 lei (echivalentul a aproximativ 1.477.070 euro), reprezentând taxe vamale şi taxe speciale.

    Dobrescu se află deja în spatele gratiilor
    La sfârşitul lunii martie 2011, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe oamenii de afaceri clujeni Liviu Florian şi Ion Savu, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă, şi pe fostul angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, Ioan Romeo Niţu, acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă. Totodată, au fost trimişi în judecată omul de afaceri negreştean Florin Feher, pentru complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, şi fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă. Potrivit rechizitoriului, “în perioada septembrie 2009 – februarie 2010, inculpatul Florian Liviu a pretins şi primit de la inculpata Dobrescu Nicoleta, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Halmeu, suma de 130.000 de euro promiţându-i, în schimb, că îşi va exercita influenţa reală asupra învinuitului Mărginean Radu Traian, şef al Autorităţii Naţionale Vamale (ANV) şi vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pe care îl va determina s-o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu”. Potrivit DNA, Liviu Florian a intervenit la Radu Mărginean prin intermediul învinuitului Eugeniu Petrescu. În comunicatul DNA se mai arăta că: “ca urmare, prin ordinul din data de 22 septembrie 2009 semnat de Mărginean Radu Traian, inculpata Dobrescu Nicoleta a fost delegată până la 31 decembrie 2009 în funcţia de şef birou vamal la Biroul Vamal Halmeu, delegare ce a fost prelungită până la 23 februarie 2010, în lipsa unui interviu sau a unui concurs public”. Banii au fost primiţi în mai multe tranşe prin intermediul inculpaţilor Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu. Procurorii au dispus disjungerea cauzei faţă de fostul şef al ANV, Traian Mărginean, şi intermediarul mitei, Eugeniu Petrescu. După încetarea delegării, Nicoleta Dobrescu a primit o nouă propunere din partea lui Liviu Florian să o ajute să fie numită definitiv pe post contra sumei de 300.000 de euro. Între timp, Dobrescu a formulat un autodenunţ la DNA. Pentru a face rost de cei 300.000 euro, Liviu Florian s-a oferit să garanteze un eventual împrumut cu un teren pe care îl avea lângă fabrica “Nokia” din judeţul Cluj.

    Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat în martie 2014 sentinţa definitivă în dosarul “Mită la Vama Halmeu”. Fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, a fost condamnată la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare. Omul de afaceri Liviu Florian din Cluj a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar inculpaţii Florin Feher, Ion Savu şi Romeo Niţu au fost condamnaţi la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Anterior, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Liviu Florian la şapte ani de închisoare cu executare, pe Nicoleta Dobrescu la patru ani şi şase luni de închisoare, iar pe Florin Feher şi Romeo Niţu la patru ani şi trei luni cu executare, în timp ce Ion Savu a primit pedeapsa de trei ani şi nouă luni. Curtea de Apel Oradea a mai redus din pedepsele celor cinci inculpaţi. În martie 2014, toţi cei cinci condamnaţi definitiv au fost încarceraţi.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE