More

    Fiii satului Borleşti au revenit acasă

    borlesti

    Satul Borleşti, comuna Pomi, a primit sâmbătă vizita sutelor de fii ai satului plecaţi din localitate de zeci de ani. La iniţiativa a două localnice, respectiv Virginia Vâlcu şi Mihaela Lupu, a fost organizată prima ediţie a acestui eveniment, la care a participat şi primarul comunei Pomi, Vasile Lang. După o serie de momente artistice susţinute de copiii şcolii din Borleşti şi de către folk-istul George Negrea şi Petrică Mureşan, seara s-a încheiat cu un bal, după modelul celor organizate în urmă cu zeci de ani.

    Iniţiativă născută din nostalgie
    Virginia Vâlcu – unul dintre organizatorii evenimentului – a declarat că ideea i-a venit datorită unei nostalgii faţă de foştii colegi de şcoală generală, cu care nu s-a mai revăzut de zeci de ani. “După o simplă întâlnire între mine şi prietena mea Mihaela Lupu am zis că ne este foarte dor de colegii pe care i-am avut în şcoala generală şi pe care nu i-am văzut de 40 de ani. Şi am zis ce ar fi să organizăm o primă întâlnire cu fiii satului. Din această întâlnire s-a născut acest eveniment. Este primul eveniment, nu am organizat niciodată un astfel de eveniment, dar sperăm să fie un început bun. Şi mai sperăm ca la următoarea ediţie lucrurile să stea cu totul altfel”, a spus Virginia Vâlcu.

    Invitaţie pentru reîntoarcere
    Primarul comunei Pomi, Vasile Lang, a declarat că se depun eforturi considerabile pentru ca satul Borleşti să se dezvolte, astfel încât fii satului să se reîntoarcă pe meleagurile natale. În acest moment, deşi localitatea este destul de dezvoltată, peste 80% din locuitori sunt vârstnici. “Vreau să vă spun că am aflat cu surprindere despre iniţiativa celor două doamne de a organiza întâlnirea cu fiii satului Borleşti. În primul rând pentru faptul că satul Borleşti, care aparţine de comuna noastră, se află într-un plin proces de modernizare. Satul Borleşti se apropie ca nivel de dezvoltare de cele mai moderne comune, iar nivelul de trai se va putea compara cu cele de la oraş. De aceea mă bucur că mă aflu în mijlocul participanţilor şi îi voi invita să vadă ce s-a mai făcut prin satul lor natal de când au plecat. Motiv pentru care sperăm să fie fericiţi şi să revină şi să se restabilească aici. Din nefericire, peste 80% din locuitori sunt vârstnici în acest moment. Tinerii au cam plecat. Mai sunt cam 890 de locuitori”, a spus primarul comunei Pomi, Vasile Lang.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE