More

    Fermierii nu se înghesuie să-şi depună cereri pentru subvenţii

    apia

    Dacă în anii precedenţi în această perioadă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Satu Mare erau depuse circa 25% dintre solicitările pentru subvenţiile europene, în acest an doar 14% dintre fermieri au făcut acest lucru până ieri. Cererile pentru subvenţii mai pot fi depuse până în data de 15 iunie.

    Locul 5 pe ţară
    Directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leş, a afirmat că instituţia pe care o conduce se află pe locul cinci pe ţară în ceea ce priveşte preluarea cererilor pentru subvenţiile europene. „Acest lucru nu se datorează numărului mare de dosare depuse la sediile APIA din judeţ ci situaţiei foarte proaste din acest punct de vedere înregistrate la nivel naţional. Raportările arată că la nivel naţional au fost depuse circa 10% comparativ cu cele de anul trecut. La nivel judeţean, au fost depuse circa 14,17%. Dacă anul trecut au fost depuse 21.400 de cereri, în acest an, până în prezent au fost depuse doar 3.300 de cereri”, a arătat Gabriel Leş.

    Acesta a mai adăugat că sunt primării precum Andrid, Gherţa Mică, Homorod, Terebeşti, Viile Satu Mare sau Beltiug care au un număr foarte scăzut de fermieri care şi-au depus cereri la APIA. „Pentru a evita aglomeraţia, am făcut programări, însă, din păcate, unii fermieri nu se prezintă, nu respectă programul iar dacă se prezintă, o parte dintre ei nu au toate documentele necesare în dosar”, a arătat Gabriel Leş. Mai mult decât atât, sunt unii agenţi agricoli din comunele din judeţ care refuză, din diferite motive, să le elibereze fermierilor adeverinţe prin care se face dovada că terenurile respective sunt înscrise în registrul agricol al fiecărei primării.

    Termen limită, 15 iunie
    Termenul limită până la care pot fi depuse aceste cereri este 15 iunie, astfel că fermierii mai au la dispoziţie încă circa 35 de zile lucrătoare. „Le recomand tuturor fermierilor să respecte programările pentru că altfel riscă să nu mai poată fi preluat dosarul pentru subvenţii. În data de 15 iunie, ora zero, soft-ul, coordonat de la Bucureşti, se va închide. Degeaba voi avea în instituţie o sută de fermieri că nu o să mai putem face nimic. Până în 15 iunie trebuie să fie introduse toate datele. Faţă de altă dată, în acest an nu mai avem o perioadă în care se mai pot depune cereri cu penalizări”, a precizat Leş.

    Directorul APIA Satu Mare a mai precizat că eventualele modificări se pot face şi după data de 15 iunie, însă cu o penalizare la plata subvenţiilor pe anul 2015.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE