More

    Creşte producţia, cresc şi salariile

    economie

    Economia judeţului Satu Mare cunoaşte, în ultima perioadă, o dezvoltare continuă. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în luna februarie au crescut atât producţia industrială şi cifra de afaceri în judeţ, cât şi salariile.

    Exporturi de aproape 800 de milioane de euro
    Producţia industrială realizată în luna februarie în judeţul Satu Mare a înregistrat o creştere cu 1,7% faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, iar în primele două luni ale acestui an cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. Demn de remarcat este şi faptul că indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă) a fost de 105,6% în luna februarie a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, şi de 106,7% în primele două luni comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014.

    Interesant este şi faptul că valoarea exporturilor realizate de judeţul Satu Mare este sensibil egală cu cea a importurilor. Astfel, în cursul anului 2014, exporturile în devize convertibile s-au cifrat la 797,4 milioane de euro, iar importurile la 813,2 milioane de euro, diferenţa fiind de doar 15,8 milioane de euro în favoarea importurilor.

    Pe grupe de mărfuri, economia judeţului Satu Mare exportă maşini şi echipamente (24,7%), materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea (23,3%), mobilier (15%) şi altele, în ţări precum Germania, Ungaria, Italia, Franţa, Polonia, Cehia. În acelaşi timp, importăm maşini şi echipamente (27,8%), materiale şi articole de metal (16,6%), materiale plastice (13,3%), mijloace de transport (10%), din ţări precum Germania, Ungaria, Polonia, Franţa sau Marea Britanie.

    Creşteri salariale
    Odată cu creşterea producţiei şi a ciferi de afaceri, în judeţul Satu Mare au crescut, uşor, şi salariile în primele două luni ale acestui an. Astfel, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Satu Mare, câştigul salarial mediu nominal brut înregistrat în luna februarie a fost de 1.823 de lei. În acelaşi timp, câştigul mediu salarial net în luna februarie a fost de 1.321 de lei, cu 4 lei mai mult, respectiv cu 0,3%, faţă de luna ianuarie. Cele mai mari salarii au fost înregistrate în domeniul prestărilor de servicii (1.336 de lei), industrie şi construcţii (1.316 lei) şi agricultură şi silvicultură (1.203 lei).

    De asemenea, la finele lunii februarie a acestui an numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare a fost de 6.944 persoane, în scădere cu 602 (-8%), faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Astfel, rata şomajului era, la sfârşitul lunii februarie, de 4%, în scădere cu 0,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE