More

    Ştrandurile sătmărene, preferate celor din Ungaria

    tasnad

    În ultimii ani, ştrandurile din judeţul Satu Mare par să fi câştigat competiţia cu cele din Ungaria. Investiţiile masive şi-au spus cuvântul, ştrandurile din Satu Mare, Carei, Tăşnad, Acâş şi Mihăieni oferind servicii tot mai diversificate. În plus, preţurile sunt mai scăzute sau cel mult comparabile cu cele practicate în Ungaria. În orice caz, cheltuielile de deplasare mult mai scăzute avantajează ştrandurile din judeţul Satu Mare. Pe măsura creşterii capacităţilor de cazare, ştrandurile termale din Sătmar încep să atragă turişti din tot nord-vestul ţării.

    Situaţie schimbată radical
    Inaugurate sau modernizate în urmă cu câţiva ani, ştrandurile termale din judeţul Satu Mare încep să facă faţă concurenţei din Ungaria. În urmă cu cinci sau şase ani, la fiecare sfârşit de săptămână mii de sătmăreni plecau la ştrandurile din judeţul învecinat Szabolcs- Szatmar- Bereg, cum ar fi cele de la Sosto- Nyiregyhaza, Vasarosnameny, Nyirbator, respectiv la cele din Debrecen sau Hajduszoboszlo. Acum, situaţia s-a schimbat radical. Atât în timpul săptămânii, dar mai ales în week-end, sătmărenii aleg să se răcorească la ştrandurile din judeţul nostru. Spre norocul lor, au de unde alege. În municipiul Satu Mare funcţionează două ştranduri, alături de cele din Carei, Tăşnad, Acâş şi Mihăieni. Dacă totul merge bine, în curând sătmărenii vor putea frecventa un nou ştrand termal la Beltiug.

    Succesul, asigurat de investiţii continue
    Ştrandurile din judeţul nostru au investit continuu pentru a face faţă concurenţei diun Ungaria. În urma unei investiţii de circa 7 milioane de euro, fostul ştrand municipal, devenit Nord Vest Termal Park, oferă servicii la standarde europene. Ştrandul Aquastar a fost proiectat şi construit din start după modelul acvaparcurilor din estul Ungariei. În urma unor investiţii private, ştrandul din Carei a fost modernizat şi s-a extins continuu în ultimii ani. N-au lipsit investiţiile importante nici la ştrandul termal din Tăşnad, care au dus la o dezvoltare importantă a spaţiilor de cazare. Atrăgând anual peste 250.000 de turişti din judeţele Sălaj, Maramureş, Bistriţa – Năsăud, Cluj şi Bihor, staţiunea Tăşnad dispune de peste 1.300 de locuri de cazare omologate, situate în hoteluri, moteluri, pensiuni şi case particulare. Investiţiile în modernizare n-au lipsit în ultimii ani nici la ştrandurile din Acâş şi Mihăieni. Însă, pentru a ţine piept în continuare concurenţei acvaparcurilor din Ungaria, ştrandurile din judeţul Satu Mare vor fi nevoite să investească continuu în modernizare şi creşterea capacităţilor de cazare.

    Tranzacţiile cu forinţi, în scădere
    Lipsa de interes a sătmărenilor vizavi de acvaparcurile din Ungaria şi-a pus amprenta şi asupra tranzacţiilor cu forinţi înregistrate la casele de schimb valutar. Potrivit patronilor şi angajaţilor acestor case de schimb valutar, tranzacţiile cu forinţi au scăzut mult în ultimii trei-patru ani, aproape înjumătăţindu-se.

    În cursul anilor precedenţi, înainte de week-end toată lumea venea să cumpere forinţi. Fiecare sătmărean care mergea la ştrandurile din Ungaria schimba cel puţin 10-15.000 de forinţi, în funcţie de buzunar. Începând de acum doi ani, nivelul tranzacţiilor cu forinţi în perioada premergătoare sfârşitului de săptămână, dar şi în week-end, a scăzut foarte mult. Aş putea spune că aproape s-au înjumătăţit. Din câte se pare, numărul sătmărenilor care fac astfel de excursii la ştrandurile din ţara vecină a scăzut considerabil”, ne-a declarat angajata unei case de schimb valutar din municipiul Satu Mare.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE