More

    Studenţii sătmăreni, stimulaţi pentru a fi buni cetăţeni europeni

    studenti

    Urmărindu-se suplinirea deficitului de informație privind cetățenia europeană, mai ales în rândul tinerilor, ieri, la sediul Filialei Satu Mare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” s-a desfăşurat dezbaterea intitulată „Uniunea Europeană: democraţie reprezentativă, democraţie directă”. Studenţii sătmăreni care au participat la această dezbatere, organizată în preajma Zilei Europei, au putut afla care le sunt drepturile dar şi obligaţiile ca cetăţeni europeni.

    Statutul cetăţeanului european
    Pornind de la ideea că însușirea sentimentului de proprietate cu privire la statutul de cetățean european este un proces gradual, dezvoltarea acestuia în rândul tinerilor este definitoriu pentru progresul democrației românești. Cu ocazia Zilei Europei, Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni Satu Mare, Fundaţia Konrad Adenauer, biroul din Bucureşti şi Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni, împreună cu partenerii săi, își propun stimularea simțului cetățeniei europene în rândul tinerilor.

    Ce este Uniunea Europeană? Care sunt instituțiile cheie ale UE? Care este rolul Parlamentului European? Cum putem influența procesul decizional european? De ce oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională pot beneficia tinerii europeni? – sunt câteva dintre întrebările la care s-a încercat găsirea unui răspuns în cadrul dezbaterii de ieri. “Este o inițiativă menită a atenua lipsa dezbaterilor cu teme europene în perioadele dintre alegeri, precum și a oferi informații despre Uniunea Europeană, instituțiile sale și cu privire la mijloacele prin care cetățenii pot influența procesul decizional european. Considerând că potențialul de care dispun tinerii români trebuie suplinit cu informații privind oportunitățile de care beneficiază ca tineri europeni, ne propunem să suplinim deficitul de informație privind cetățenia europeană”, a arătat preşedintele Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni (BCC) Satu Mare, conf. univ. dr. Olimpia Neagu.

    De ce Uniunea Europeană?
    În prima parte a dezbaterii, directorul Asociației Naționale a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni, Maria Antică, a prezentat o lucrarea intitulată “De ce Uniunea Europeană?”. Astfel că tinerilor studenţi li s-au oferit informaţii despre instituţiile cheie ale Uniunii Europene, Parlamentul European şi despre rolul şi activitatea cetăţenilor. “Ne-am dori ca tinerii noştri să fie eurofili, dar din păcate constatăm că mulţi dintre aceştia nu-şi cunosc nici măcar care le sunt drepturile şi obligaţiile. Ei trebuie să ştie să folosească toate pârghiile pe care UE le pune la dispoziţie pentru a face propuneri legislative sau petiţii. Aceste sesiuni de informare îi pot ajuta pe tinerii noştri să-şi apere drepturile”, a precizat Maria Antică.

    În cea de a doua parte a dezbaterii, consultantul Punctului Europa pentru Cetățeni, Gabriela Nicolau, a prezentat o informare având ca titlu “Influenţarea procesului decizional european: Iniţiativa cetăţenească europeană”. “Tinerii trebuie să ştie că există programe finanţate din fonduri europene, foarte generoase, care pot fi accesate. Dezbaterea de azi are ca unul dintre scopuri şi prezentarea acestor programe de dezvoltare”, a arătat Gabriela Nicolau.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE