More

    Primarii vor egalitate cu parlamentarii

    225 de parlamentari au depus la Camera Deputaţilor un proiect de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor prin care, la vârsta pensionării, ar urma să li se ofere acestora un bonus la pensie. Adică, concret, 1.200 de lei pentru cei cu un mandat încheiat, 2.400 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.000 de lei pentru cei aleşi de trei sau de mai multe ori în Parlament. Semnatarii proiectului (din care liberalii s-au retras, ulterior, în urma scandalului public) au invocat „dreptul firesc şi echitabil” de a-şi echivala pensiile cu cele ale colegilor lor din alte state europene!?

    Primii revoltaţi că nu au fost luaţi în calculul parlamentarilor au fost primarii de comune, care au cerut „principii aplicabile tuturor categoriilor de aleşi”, „tratament unitar” şi indemnizaţii „pe măsura responsabilităţilor”. În plus, ei susţin că cei care determină alegerea parlamentarilor şi europarlamentarilor sunt ei, cei de la nivel local.

    După primarii de comune, cei de la oraşe au preluat modelul votând pentru trimiterea la Parlament a unei petiţii pentru majorarea pensiilor. Măcar 50% din cea a parlamentarilor, susţin mulţi.

    Este, în acelaşi timp, de remarcat, că o mare nemulţumire vine şi din faptul că, fiind asimilaţi demnitarilor şi primind indemnizaţii de serviciu, primarii nu beneficiază de spor de vechime, care pentru restul bugetarilor înseamnă un plus la pensie.

    Dacă în privinţa pensiilor primarii vor egalitate cu parlamentarii, în cea a salariilor s-au dus la Guvern, dar discuţiile nu au ajuns deocamdată la un rezultat. Aşa că primarii s-au aliat cu sindicatele şi au semnat o acţiune de solidarizare cu acestea. Prin acest demers se urmăreşte ca atât bugetarii, cât şi primarii, să fie plătiţi corespunzător. Ceea ce ar însemna, în opinia vicepreşedintelui Asociaţiei Oraşelor, Victor Moraru, ca un bugetar să ia minimum 500 de euro pe lună, iar un primar o indemnizaţie de la 1.300 la 1.500 de euro în sus.

    Desigur, nu-i puţin, dar poate nici prea mult. Şi nu sunt de condamnat cei care, cu decenţă şi în limita posibilităţilor bugetare, îşi doresc retribuţii mai mari.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE