More

    Contrabanda ciuruieşte bugetul statului

    contrabandisti

    În timp ce îi îmbogeţeşte pe infractori, contrabandă cu ţigări prejudiciază cu sume însemnate bugetul de stat. La iniţiativa prefectului Eugeniu Avram, la nivelul Instituţiei Prefectului a fost înfiinţat un grup de lucru mixt împotriva contrabandei. Chiar dacă nu s-au obţinut rezultate spectaculoase, cel puţin se ţine o evidenţă a confiscărilor de ţigări de pe raza judeţului nostru, respectiv a prejudiciului constatat de instituţiile statului. Potrivit datelor furnizate, din ianuarie 2014 şi până în luna aprilie a acestui an au fost confiscate peste 230.000 de pachete de ţigări, cărora li se adaugă alte aproape 60.000 de pachete abandonate în favoarea statului român. Prejudiciul constatat se ridică la peste 1,7 milioane lei. Bani care, dacă ar intra la bugetul statului, ar putea fi folosiţi pentru finanţarea unor investiţii în infrastructura judeţului Satu Mare.

    Dimensiunea contrabandei, imposibil de apreciat
    În primele patru luni ale anului 2015, la nivelul judeţului Satu Mare au fost confiscate 46.289 pachete de ţigări, cărora li se adaugă alte circa 56.100 de pachete abandonate de contrabandişti în favoarea statului român. Valoarea totală a prejudiciului constatat la bugetul statului a fost de 333.785 lei, potrivit datelor furnizate de Prefectura Satu Mare, în subordinea căreia funcţionează grupul de lucru mixt împotriva contrabandei cu ţigări. Din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, cei ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Birourilor Vamale şi ai Sectoarelor Poliţiei de Frontieră.

    În cursul anului trecut, pe raza judeţului nostru au fost confiscate 185.487 de pachete de ţigări, plus alte câteva mii de pachete abandonate în favoarea statului. Valoarea totală a prejudiciului constatat la bugetul statului a fost de 1.381.938 lei. La un simplu calcul, rezultă că, într-un an şi patru luni, prejudiciul de pe urma contrabandei, calculat de autorităţi, este de 1.715.723 lei.

    Cei 1,7 milioane de lei reprezintă doar prejudiciul constatat de autorităţile abilitate să lupte împotriva contrabandei cu ţigări. Nimeni nu ştie câte pachete de ţigări de tip duty-free sau cu timbru ucrainean ajung în judeţul Satu Mare şi ce sume se obţin din comercializarea acestora pe piaţa neagră. În concluzie, pierderile suferite de bugetul statului în urma contrabandei cu ţigarete în judeţul Satu Mare sunt enorme şi imposibil de cuantificat. Cele mai optimiste păreri apreciază că instituţiile statului reuşesc să confişte între 10-25% din ţigările de contrabandă aduse în judeţul nostru.

    Una din cinci ţigări e de contrabandă
    Mult mai apropiate de realitate par a fi statisticile publicate de Compania de cercetare Novel Research. În regiunea de nord-vest a ţării, care cuprinde judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Cluj, Sălaj şi Bistriţa-Năsăud, comerţul ilegal cu ţigări depăşeşte media naţională, reprezentând 20,3% din consumul total de ţigări. Această pondere a scăzut după izbucnirea conflictelor din Ucraina, ajungând la un minim de 11,8% în luna septembrie a anului trecut. De atunci a început din nou să crească, ajungând la 16,9% în noiembrie 2014, respectiv la 20,3% în ianuarie 2015, potrivit studiului publicat de Novel Research. Cu alte cuvinte, tot a cincea ţigară fumată în judeţul nostru provine din contrabandă.

    Experţii Novel Research au constatat că ţigările cheap-whites (mărci ieftine, care nu aparţin marilor producători şi care sunt destinate contrabandei) domină piaţa neagră, deţinând o cotă de 82%, în timp ce ţigările aduse din Ucraina reprezintă 11,2% din piaţa neagră. La nivelul judeţului Satu Mare, principala marcă cheap-whites este Jin Ling.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE