More

    România produce cele mai ieftine maşini comparativ cu ţările vecine

    Businessul Dacia, cea mai mare afacere şi cel mai mare exportator din România, este construit din maşini care costă maximum 20.000 de euro, în timp ce ţările din regiune asamblează limuzine de lux. Dezvoltarea brandurilor Dacia a făcut însă din România o ţintă de dezvoltare pentru construcţia de componente şi R&D, iar Constantin Stroe vorbeşte despre viabilitatea industriei şi despre avantajul de a produce un brand care se confundă cu ţara unde este făcut.

    Miza industriei auto creşte constant la nivel mondial, în contextul în care o uzină auto poate atrage zeci de alte investiţii ale producătorilor de componente, salarii peste medie şi o contribuţie importantă la PIB-ul şi la exporturile unei ţări, scrie Business Magazin. Automobile Dacia a reuşit în 2013 o cifră de afaceri record de 4,16 miliarde de euro, care i-a asigurat prima poziţie în topul companiilor româneşti după cifra de afaceri, situaţie care cel mai probabil se va repeta şi pentru rezultatele din 2014, în condiţiile în care businessul companiei a urcat cu 2% în primele şase luni ale anului trecut.

    Întrebarea recurentă a industriei rămâne însă: de ce România a atras până acum numai asamblarea unor automobile cu preţuri de cel mult 20.000 de euro, cele mai scumpe fiind Dacia Duster şi Ford B-Max la Craiova? În regiune, atât în Ungaria, cât şi în Cehia sau Slovacia, deja se produc maşini ce depăşesc 100.000 de euro şi sunt sau vor fi asamblate parţial automobile care ajung la 200.000 de euro (precum Porsche Cayenne şi viitorul Bentley Bentayga în Slovacia sau automobile Audi şi Mercedes-Benz în Ungaria).

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE