More

    O nouă agresiune după acelaşi tipar

    1agresorul

    Poliţiştii sătmăreni par să aibă o nouă pistă în cazul uciderii actriţei Gabriela Dorgai. Aceştia au reuşit să identifice un bărbat care în noaptea de luni spre marţi a agresat o barmană care lucra într-un local din zona centrală, încercând să o târască spre malul Someşului. Întrucât femeia a opus rezistenţă, agresorul a fugit, smulgându-i de pe mână un inel. Agresorul a fost identificat în persoana ardudeanului Ştefan Silaghi, un recidivist periculos, care a mai fost condamnat pentru furt calificat. Anchetatorii investighează varianta ca Ştefan Silaghi să fi fost şi autorul crimei căreia i-a căzut victimă actriţa Gabriela Dorgai, care s-a petrecut la câteva zeci de metri de locul în care a târât-o pe barmană.

    Atacatorul, un recidivist periculos din Ardud
    Anchetatorii s-au mișcat foarte rapid, reuşind să-l identifice şi să-l prindă pe bărbatul care a agresat o femeie în plin centrul municipiului Satu Mare, la mică distanţă de locul unde a fost ucisă anul trecut actrița Gabriela Dorgai. Agresorul a fost identificat în persoana lui Ştefan Silaghi, din Ardud, care a mai fost condamnat de două ori pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Potrivit unor surse judiciare, Silaghi a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Satu Mare în noiembrie 2013, după ce și-a executat doi ani din cei patru ani și şapte luni la care a fost condamnat în cursul anului 2011.

    ”La data de 12 mai 2015, ora 02.30, poliţiştii de investigaţii criminale sătmăreni au fost sesizaţi de către o tânără în vârstă de 18 ani, care era angajată la un local situat în centrul municipiului Satu Mare, despre faptul că ar fi fost agresată şi ea şi amicul ei, de către o persoană de sex masculin necunoscută. Tinerei i-au fost sustrase prin violenţă bijuterii, iar imediat după comiterea faptei agresorul a fugit . Poliţiştii au intrat imediat în alertă şi au desfăşurat activităţi specifice de identificare a persoanei care ar fi comis fapta. Munca lor a dat roade în cursul după-amiezii de azi(miercuri n.r.) când au identificat un bărbat bănuit de comiterea aspectelor reclamate. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că Ştefan Silaghi ar fi intrat în local ca şi client şi ar fi consumat băuturi alcoolice, iar înainte ca tânăra să închidă localul, Ştefan Silaghi l-ar fi agresat pe Alexandru M., care era un cunoscut al tinerei şi care se afla în local, apoi ar fi prins-o pe tânără de păr şi ar fi dus-o pe o distanţă de câteva zeci de metri, pe stradă , până lângă digul Someșului, iar apoi prin violenţă i-ar fi sustras un inel pe care Cristina M. îl purta. Bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost reţinut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de mâine (ieri-n.r.) urmează a fi prezentat procurorilor cu propunerile legale care se impun în acest caz. El nu se află la prima încălcare a legii. În cauză a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de tâlhărie calificată”, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Satu Mare.

    Ştefan Silaghi a fost adus ieri dimineaţă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru noi audieri. Ulterior, acesta a fost prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

    Acelaşi mod de operare
    Anchetatorii au remarcat imediat că agresorul a lucrat după un tipar asemănător cu cel folosit în cazul crimei căreia i-a căzut victimă în data de 9 noiembrie 2014 actriţa Gabriela Dorgai. Anchetatorilor le-a sărit în ochi insistenţa cu care Ştefan Silaghi a încercat să-şi târască victima spre malul Someşului, în caeiaşi zonă în care a fost ucisă şi actriţa Gabriela Dorgai. Acesta a preferat să o târască pe femeie aproape 200 de metri spre digul Someșului și nu spre un gang aflat la nici zece metri de localul unde lucra aceasta.

    Duminică, 9 noiembrie, sătmăreanca Gabriela Dorgai, în vârstă de 41 de ani, mamă a unei fete de 17 ani şi actriţă la Secţia română a Teatrului de Nord Satu Mare, a fost omorâtă şi violată în centrul municipiului Satu Mare. Tragedia s-a produs, cel mai probabil, în jurul orei 22.00, atunci când un individ a tras-o efectiv de pe dig, a dezbrăcat-o şi a omorât-o pe actriţă pe malul Someşului. Cert este faptul că scopul infracţiunii a fost de la bun început cel de viol şi crimă, în condiţiile în care poşeta, în care se aflau bani şi alte bunuri, a rămas intactă. Revoltător este faptul că mai mulţi martori, care au trecut prin zonă în momentul comiterii crimei, nu au intervenit şi nici nu au sesizat Poliţia.

    În noaptea următoare, o altă femeie a fost atacată de un bărbat de aproximativ 40 de ani, cu glugă pe cap şi cu rucsac pe spate. Individul a fost înregistrat de camerele video în timp ce încerca să sugrume o femeie, în vârstă de 55 de ani. Totul s-a întâmplat la capul Podului Decebal, în apropierea sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare. Femeia a scăpat cu viaţă după ce i-a dat în cap agresorului cu o ladă, individul fugind pe mijlocul podului. Se pare că atacatorul femeii este o persoană diferită faţă de ucigaşul actriţei Gabriela Dorgai.

    Asemănări şi nepotriviri cu portretul robot
    În cazul Dorgai, procurorii şi poliţiştii au făcut public un portret robot. Potrivit acestuia, criminalul are vârsta de aproximativ 30- 35 de ani şi înălţimea de circa 1,8 m. Celelalte semnalmente ale criminalului comunicate de procurori sunt: constituție corporală normală cu umeri lați și pumnii mari; tenul pielii normal, forma feței triunghiulară (alungită), scobit în obraji; urechile mari și puțin depărtate; părul de culoare închisă tuns mai scurt pe părțile laterale și cu linia de inserție a părului pe frunte în V sau circulară în sus; ochi mari cu sprâncenele arcuite și groase; posibil cu nasul mare și cu vârful ascuțit; îmbrăcat cu o jachetă de culoare închisă și pantaloni de jeans de culoare deschisă.

    Ştefan Silaghi se încadrează în privinţa vârstei şi a înălţimii, a frezei, a ochilor şi sprâncenelor, însă nu are faţa alungită şi nici nu are obrajii scobiţi. În schimb, în momentul reţinerii acesta purta haine închise la culoare. Bineînţeles trebuie avută şi o anumită rezervă, chiar procurorii precizând că autorul a fost observat în semiîntuneric de la o distanță de aproximativ 50 m. De asemenea, portretul robot a fost atât de vag încât sute de sătmăreni s-au încadrat în trăsăturile cuprinse de acesta.

    Anchetatorii au refuzat să facă comentarii în privinţa unei posibile legături dintre cazul barmanei agresate de Ştefan Silaghi şi uciderea actriţei Gabriela Dorgai.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE