More

    Municipiul Satu Mare, polul de dezvoltare al judeţului

    investitii

    Municipiul Satu Mare s-a transformat în ultimii ani în polul de dezvoltare al judeţului. Şi asta pentru că peste 70% din totalul investiţiilor se concentrează în municipiul reşedinţă de judeţ. Cu toate acestea, reprezentanţii instituţiilor de profil sunt de părere că potenţialul nu este încă suficient exploatat. De asemenea, peste 50% din întreprinderile judeţului sunt localizate în oraşul reşedinţă de judeţ, în timp ce nemţii sunt principalii investitori străini.

    Două treimi din investiţii, concentrate în Satu Mare
    Conform unor date oficiale, un procent de 71% din totalul investiţiilor din judeţ se concentrează în municipiul Satu Mare. Ramurile care au atins cei mai mulţi investitori sunt construcţia de maşini şi industria uşoară , care reprezintă 50% din totalul investiţiilor. Ramurile de bază cu vechi tradiţii în municipiu sunt industria textilă, industria alimentară, industria constructoare de maşini, industria lemnului şi a mobilei.

    Jumătate din firme sunt în municipiul Satu Mare
    Peste 50% din întreprinderile judeţului sunt localizate în oraşul reşedinţă de judeţ, majoritatea fiind întreprinderi mici şi mijlocii specializate în domeniul comerţului – 43,12%, existând, totuşi, şi întreprinderi mari care îşi desfăşoară activitatea în industria constructoare de maşini, utilaje şi echipamente.

    Germania, principalul investitor străin
    După o perioadă de creştere semnificativă, între anii 2000 – 2008, economia sătmăreană a înregistrat un declin în perioada 2009 – 2010, urmat de o stabilizare, şi chiar o uşoară creştere după anul 2012.

    În prezent, în municipiul Satu Mare sunt înregistrate peste 6.500 de firme, dintre care 1.157 sunt cu capital străin. În funcţie de ţara de provenienţă şi valoarea capitalului investit, pe primele cinci locuri se situează Germania, Danemarca, Italia, Franţa şi Marea Britanie.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE