More

    Se zvoneşte prin ziare…

    l Preşedintele Klaus Iohannis a obţinut, după 40 de minute de discuţii cu partidele parlamentare, plus grupul minorităţilor naţionale, un consens asupra unor modificări la legislaţia privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat, de către instanţa de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului, pe o perioadă de trei ani.

    l Grecia a făcut cunoscut că va introduce taxe pentru toate retragerile de bani şi tranzacţiile financiare din bancomate într-o încercare disperată de a opri cetăţenii să-şi scoată banii din băncile slăbite de criză. Guvernul speră că această măsură controversată va aduce 180 de milioane de euro la bugetul ţării, bani pe care Atena speră să-i folosească pentru a evita falimentul dat de imposibilitatea plăţii datoriei către creditorii internaţionali.

    l Un număr record de unguri au exprimat atitudini cu caracter xenofob, conform celui mai recent studiu efectuat de Institutul Tarki. Sondajul arată că 46% dintre unguri sunt complet de acord cu posibilitatea respingerii în totalitate a cererilor privind acordarea de azil. Cele mai agresive atitudini xenofobe se înregistrează faţă de imigranţii arabi (94%), urmând în sens descrescător atitudinile faţă de romi, chinezi, africani şi români.

    l Banca Naţională a României întrevede o inflaţie “în jur de zero” la finele acestui an. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, în cazul în care vom avea un an agricol bun, este posibil să avem inflaţie negativă în vara acestui an, având în vedere şi reducerea TVA la produsele alimentare şi băuturi nealcoolice de la 24% la 9% începând din 1 iunie.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE