More

    Noaptea Muzeelor s-a bucurat de succes la Satu Mare

    muzeusm

    Judecând prin prisma numărului mare de vizitatori, dar şi a expoziţiilor şi manifestărilor organizate, se poate spune că Noaptea Muzeelor s-a bucurat de succes la Satu Mare. Mii de sătmăreni au ales să-şi petreacă seara de sâmbătă vizitând expoziţiile amenajate la muzeele din Satu Mare, Negreşti-Oaş sau Carei. Îmbucurător a fost faptul că aproape jumătate dintre vizitatori au fost tineri.

    Afluenţă de public la Satu Mare
    Peste 3.000 de sătmăreni au vizitat sâmbătă seara Muzeul Judeţean Satu Mare în cadrul manifestării intitulată sugestiv „Noaptea Muzeelor”. Instituţia s-a pregătit cum se cuvine pentru acest eveniment, astfel că, pe lângă expoziţiile deschise permanent, au fost organizate şi activităţi cultural-artistice.

    Directorul Muzeului Judeţean, Liviu Marta, i-a îndemnat pe sătmăreni să viziteze expoziţiile organizate aici nu doar în Noaptea Muzeelor ci şi în timpul anului. „Ne-am pregătit temeinic pentru acest eveniment, însă îi îndemn pe sătmăreni să viziteze expoziţiile permanente din cadrul muzeului nostru, nu doar în această perioadă”, a mai spus Liviu Marta.

    De departe, cea mai vizitată expoziţie a fost „Egiptul Antic”, care a ajuns la final la Satu Mare, urmând ca de azi să fie transferată la Carei, în Castelul Karolyi. „Până acum, expoziţia a fost vizitată de peste 10 mii de oameni. Şi în această seară avem foarte mulţi vizitatori, cu atât mai mult cu cât este ultimul week-end în care expoziţia rămâne la Satu Mare. De săptămâna viitoare expoziţia se va muta la Carei”, a precizat arheologul Ciprian Astaloş.

    Muzeul Judeţean a fost deschis în intervalul orar 18.00 – 24.00. Dacă în primele ore din „Noaptea Muzeelor”, Muzeul Judeţean a fost vizitat de foarte multe familii cu copii, după ora 21.00, a fost rândul publicului tânăr, elevi şi studenţi, să treagă pragul acestei instituţii. Organizatorii consideră că ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor de la Satu Mare a fost o reuşită.

    Prima noapte la Muzeul Ţării Oaşului

    Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti-Oaş a organizat pentru prima dată manifestări dedicate Nopţii Muzeelor din România. Potrivit directorului muzeului, Natalia Lazăr, pentru această seară specială a fost amenajată o expoziţie etnografică de calitate, în cadrul căreia vizitatorii au putut vedea crâmpeie din viaţa oşenilor.

    Circa 500 de vizitatori au călcat pragul acestui muzeu sâmbătă seara, fiind încântaţi de obiectele expuse. Printre aceştia s-a aflat şi un tânăr oşean, născut în Italia, care a fost adus de tatăl său la muzeu pentru a descoperi tradiţiile şi modul de viaţă a bunicilor şi străbunicilor săi. “Am vrut să-l aduc pe fiul meu să vadă cum trăiau bunicii şi străbunicii săi. Doresc să-l familiarizez tot mai mult cu tradiţiile şi cultura oşenească”, ne-a spus tatăl. Muzeul Ţării Oaşului s-a aliniat acţiunii altor muzee din ţară şi a acoperit un obiect expus cu o pânză neagră pentru a atrage atenţia opiniei publice despre situaţia ingrată în care se află unele muzee din ţară. Tot cu această ocazie, la Muzeul Ţării Oaşului a fost organizat şi un concert simfonic apreciat de negreşteni.

    muzeuneg

    Evenimente bogate la Carei
    Şi Muzeul municipal Carei s-a alăturat, prin manifestările organizate, “Nopţii Muzeelor din România” cu un program care s-a desfăşurat pe tot parcusul zilei de sâmbătă. Programul special a început la ora 19.00 cu defilarea costumelor populare şi istorice în jurul Castelului Karolyi. A fost organizat apoi un dans de epocă în sala de bal, şi au fost prezentate muzica, literatura şi stilul de viaţă în secolul XIX. Circa o mie de careieni au participat la manifestările organizate cu această ocazie de Muzeul municipal Carei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE