More

    Scandalul ciubucului

    Toţi patronii şi angajaţii unităţilor comerciale din ţară s-au arătat deosebit de revoltaţi de faptul că Guvernul a introdus impozitarea bacşişului, deşi aceasta a fost introdusă la cererea mediului de afaceri. De ce? Este foarte simplu. Marea majoritate a vânzătorilor, barmanilor sau chelnerilor sunt angajaţi cu salariul minim pe economie, urmând să-şi mai rotunjească venitul din ciubuc. Asta şi explică de ce, nu de puţine ori, angajaţii unităţilor comerciale erau atât de ahtiaţi după bacşiş, iar în cazul în care clientul se zgârcea era privit ca un paria.

    Avem ferma convingere că Executivul ştia despre felul în care merg lucrurile în magazine şi localuri şi foarte probabil de aceea a decis impozitarea ciubucului. Nu peste mult timp, pe toate site-urile şi aproape în toată mass-media românească au apărut bonuri fiscale cu bacşiş de câţiva bănuţi. Şi opinia publică a reacţionat negativ, deşi, dacă este să stăm strâmb şi să judecăm drept, vorbim despre un venit care, în mod normal şi în orice ţară civilizată din lume, este impozitat.

    Foarte probabil la presiunea opiniei publice din România, Guvernul a decis să renunţe la impozitarea ciubucului. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a arătat vineri că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acesteia ar fi extrem de dificilă.

    Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament. “Din păcate, nu se poate reglementa în toate speţele sale”, a spus Teodorovici, referindu-se la impozitarea bacşişului.

    Astfel, impozitarea ciubucului va mai fi făcută încă circa două săptămâni. Rămâne de văzut dacă după ce se va renunţa la acest lucru vom avea parte de servicii mai bune din partea celor care lucrează în comerţ duşi cu gândul că, în cele din urmă, le vom lăsa un ciubuc consistent pentru care nu vor mai fi nevoiţi să plătească impozit. Mai degrabă vom avea parte de aceleaşi servicii de proastă calitate, iar angajaţii vor avea în cap doar un singur ţel: să facă cât mai mult ciubuc.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE