More

    Sistemul “Big brother” va cuprinde tot municipiul Satu Mare

    video

    Consilierii sătmăreni sunt chemaţi azi să dea undă verde pentru asigurarea contribuţiei proprii la proiectul privind achiziţionarea a încă 73 de camere de supraveghere video a municipiului Satu Mare. Practic, prin implementarea sistemului, aproape toată suprafaţa municipiului va fi monitorizată. Mai mult, se vor achiziţiona câteva subsisteme pentru obţinerea unor informaţii cât mai exacte despre situaţia din teren. Valoarea totală a cererii de finanţare este de 3.255.514 lei, din care valoarea eligibilă este de 2.578.838 lei, în timp ce contribuţia proprie este de 728.252 lei.

    Încă 73 de camere de supraveghere
    Camerele video amplasate în cele 73 de locaţii vin în continuarea şi completarea unui proiect anterior prin care s-au amplasat un număr de 66 camere de supraveghere video. “Prin promovarea acestui proiect se doreşte promovarea şi extinderea numărului de camere la nivelul întregului oraş având rolul de a descuraja prin simpla lor prezenţă potenţialii infractori sau eventuale acte de violenţă, vandalism sau orice alt eveniment neplăcut, monitorizare continuă şi în timp real, stocarea informaţiei şi utilizarea informaţiilor în mod eficient. Monitorizarea de la distanţă se poate face oferind acces la camerele de supraveghere a persoanelor autorizate, în cadrul dispeceratelor prestabilite”, se arată în motivarea semnată de primarul Dorel Coica.

    Sistem de ultimă generaţie
    Funcţionarii din cadrul Primăriei Satu Mare susţin că noul sistem este unul de ultimă generaţie. “Avantajele unui astfel de sistem de supraveghere video sunt următoarele: Soluţie scalabilă şi modulară, se pot integra oricâte camere video fără a înlocui echipamente existente; Soluţie modernă, de ultima generaţie, care oferă cele mai bune performante tehnice şi cel mai bun raport calitate/preţ; Număr nelimitat de operatori; Număr nelimitat de posturi de lucru; Există posibilitatea de a gestiona priorităţile pentru activităţile utilizatorilor din sistem; Se asigură un management unic al drepturilor de acces în întregul sistem; Posibilitatea optimizării timpului de intervenţie în situaţii de detecţie a unui eveniment critic. Posibilitate de transmitere la distanţă a informaţiilor (imagini în timp real şi înregistrări) către alte centre de comandă, la calitatea originală; Este posibilă implementarea unei topologii redundante (de exemplu tip inel sau liniar-multiplă) care să asigure fiabilitate foarte mare şi implicit costuri de mentenanţă reduse; Redarea imaginilor se poate face pe orice staţie şi pe ecran de dispecerat (de mari dimensiuni, tip „video wall)”, se arată în proiectul de hotărâre.

    Zeci de mii de beneficiari
    Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt populaţia riverană, în număr de circa 31.000 de persoane, respectiv agenţii economici din zonă. Beneficiarii intermediari sunt prestatorii de servicii (audit, publicitate şi informare, diriginţia de şantier), operatorul economic care va executa lucrările de montare şi punerea în funcţiune a sistemelor, potenţiali investitori ai mediului de afaceri şi imobiliari, administraţia publică locală. Beneficiarii finali ai proiectului sunt agenţii Poliţiei Locale – 82 de persoane, respectiv comunitatea sătmăreană circa, 110.000 locuitori.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE