More

    “Anul viitor începe construcţia celui de-al treilea pod”

    pod

    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cel mai probabil în primăvara anului viitor va începe construcţia celui de-al treilea pod. În acest moment se aşteaptă alocarea a circa 10 milioane de lei din care să se pornească licitaţia, să se achite eventualele exproprieri de terenuri, respectiv să se înceapă lucrările.

    Până în acest moment au fost depuse la Ministerul Dezvoltării studiul de circulaţie şi studiul de mediu, în timp ce Guvernul României, prin premierul Victor Ponta, a aprobat o ordonanţă de Guvern prin care s-a dat undă verde proiectului. În următoarele zile, edilul şef sătmărean se va deplasa la Bucureşti pentru a susţine proiectul în continuare.

    Soluţia tehnică pentru podul principal s-a ales de tip hobanat, cu deschiderea centrală de 195 metri şi două deschideri adiacente de 100 metri. Structura este susţinută de doi piloni, prin intermediul unor hobane din oţel special, dispuse simetric în sistem semiharpă. Suprastructura este o grindă continuă de tip mixt, tablier metalic şi platelaj din beton armat cu care conlucrează, cu o înălţime de construcţie de 2.40 metri.

    În secţiune transversală se realizează o lăţime a părţii carosabile de 14,80 metri, respectiv patru fire de circulaţie, cu câte două benzi pe sens, cu două trotuare de 4 metri fiecare, prevăzute cu parapet pietonal, din care 3 metri de trotuar pietonal şi 1 metru de spaţiu pentru amenajarea unei piste pentru ciclişti.

    Între trotuar şi partea carosabilă se prevede un spaţiu de siguranţă cu lăţimea de un metru, necesar ancorării hobanelor în tablier. Pentru siguranţa circulaţiei auto se prevăd borduri înalte din beton. Siguranţa circulaţiei pietonale se asigură cu parapeţi metalici de protecţie pe rampe, viaducte şi pod, precum şi pe scările de acces de pe diguri pe tablier.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE