More

    Asociaţiile agricole lasă producătorii de izbelişte

    control

    Asociaţiile agricole din judeţul Satu Mare nu se implică aproape deloc în eliberarea avizelor necesare agricultorilor sătmăreni pentru a intra în posesia atestatelor de producători şi a carnetelor de comercializare. Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a arătat ieri, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că aceste asociaţii stau pasive din cauza faptului că nu pot percepe taxe pentru aceste avize.

    Potrivit raportării făcute de Ioan Cioltean, de la începutul lunii mai până în prezent, Direcţia Agricolă a eliberat 2.080 de avize necesare agricultorilor sătmăreni pentru a intra în posesia atestatelor de producător şi a certificatelor de comercializare, la care se mai adaugă cele date de asociaţiile agricole. “În timp ce noi ne implicăm serios în eliberarea acestor avize, asociaţiile agricole din judeţ nu se implică deloc. Dacă nu a fost rând de un ban, acestea au stat pasive. Nu le-a interesat”, a arătat Cioltean.

    Totodată, directorul Direcţiei Agricole a mai precizat că, tot în aceeaşi perioadă, la nivel judeţean au fost eliberate 1.174 de atestate de producător şi 1.154 certificate de comercializare. “Sunt multe comune în judeţ care nu au eliberat niciun astfel de act, în timp ce Halmeul a eliberat peste 300”, a mai spus Cioltean.

    Directorul Direcţiei Agricole a mai spus că 40% dintre locurile din pieţele sătmărene sunt destinate producătorilor. „Celelalte 60% nu ştim ale cui sunt. Sunt pentru alţi domni, nu pentru producătorii agricoli”, a precizat Cioltean. În aceste condiţii, prefectul Eugeniu Avram a solicitat Direcţiei Agricole să facă controale în pieţe. „Direcţia Agricolă este însărcinată ca în perioada următoare să efectueze nişte controale în pieţe. Trebuie urmărit cine ocupă celelalte 60% dintre locurile din pieţe şi solicit să mă informaţi şi pe mine”, a arătat prefectul.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE