More

    Moment important în cinstea omului şi a omeniei

    curpas

    Un nou eveniment important în viaţa profesorului, prozatorului, poetului, realizatorului TV, Teodor Curpaş, s-a petrecut ieri după-amiază. Alături de prieteni şi oameni de mare ţinută, acesta şi-a lansat un nou volum din seria „Oameni şi Fapte”, precum şi un nou volum de poezie intitulat „Lumini umbrite”.

    Aduce lumină prin scrierile sale
    La manifestare au fost prezenţi, printre alţii, o seamă de preoţi, despre care profesorul Teodor Curpaş spune că-i simte aproape de sufletul său. Dintre aceştia pot fi amintiţi protopopul de Carei, Marian Crainic, sau preotul Viorel Paşca. Totodată, au mai fost prezenţi o serie de oameni destoinici din judeţ descrişi în cartea sa de profesorul Curpaş, dar şi iubitori de litere şi artă.

    Protopopul Marian Crainic a arătat, în cuvântul său, că este un nou moment important în viaţa profesorului Teodor Curpaş. „Este un moment deosebit în cinstea oamenilor şi a omeniei. Ne bucură faptul că profesorul Teodor Curpaş ne-a oferit prilejul de a trăi acest moment. În scrierile sale, prietenul nostru vede mereu partea frumoasă a lucrurilor. Fie ca oamenii şi faptele lor să aducă bucurii tuturor”, a mai spus protopopul Marian Crainic.

    Colegul de breaslă de la Nord Vest TV, Dumitru Ţimerman, a asemuit creaţia lui Teodor Curpaş cu un câmp de flori. „Poemele prietenului nostru au foarte multe detalii. Foloseşte foarte multe metafore prin care-şi descrie stările sale sufleteşti venite în urma unei vieţi tumultuoase a autorului”, a mai spus Ţimerman. Totodată, poeta Roxana Stavilă l-a numit pe profesorul Teodor Curpaş drept părintele său spiritual.

    Prieten de o viaţă cu Teodor Curpaş, preotul Viorel Paşca a arătat că sala în care a avut loc evenimentul ar trebui să fie arhiplină, dacă s-ar ţine cont de numărul mare de oameni pe care profesorul i-a adus la lumină, i-a făcut cunoscuţi. „Recunoştinţa este, însă, o floare foarte rară. Profesorul Curpaş a făcut foarte multe pentru Satu Mare, dar trebuie să ne întrebăm ce a făcut Satu Mare pentru el. Prin cărţile sale, profesorul Curpaş aduce lumină în cătune, în sate, în oraşe, în tot judeţul, şi scoate în evidenţă câte un om care a făcut fapte bune”, a mai spus părintele Paşca.

    A 34-a lansare de carte
    Vizibil emoţionat profesorul Teodor Curpaş a arătat că se afla la a 34-a lansare de carte din creaţia sa. „Este ca şi cum mi s-ar fi născut un copil. De fapt azi, este ca şi cum mi s-ar fi născut gemeni. Volumul de versuri „Lumini umbrite” exprimă toate trăirile mele sufleteşti. În acelaşi timp, „Oameni şi fapte” descrie oameni destoinici cu care am realizat multe emisiuni la Nord-Vest TV. Le mulţumesc tuturor celor care au participat la acest frumos eveniment”, a mai spus profesorul Teodor Curpaş.

    Volumul de versuri cuprinde circa 150 de poezii şi poeme în care autorul descrie simţirile sale în momentul în care acestea au fost scrise. Volumul V din „Oameni şi fapte” conţine discuţiile purtate de realizatorul TV Teodor Curpaş în cadrul emisiunii TV cu acelaşi nume.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE