More

    Primăriile din judeţ, puse pe jar

    comisie

    Comisia judeţeană de fond funciar a fost nevoită, în cadrul şedinţei de ieri, să restituie majoritatea dosarelor întocmite de comisiile locale din cauza faptului că acestea nu dispun de planuri cadastrale digitale. Preşedintele Comisiei judeţene, prefectul Eugeniu Avram, a solicitat primăriilor să aloce bani pentru încheierea unor contracte cu topografi sau firme specializate pentru întocmirea planurilor digitale. În judeţul Satu Mare doar trei primării au posibilitatea de a le întocmi.

    Dispoziţii clare
    Mai bine de jumătate dintre propunerile de validare propuse de comisiile locale au fost respinse sau restituite ieri de Comisia judeţeană de fond funciar, unul dintre principalele motive fiind lipsa planurilor cadastrale digitale. Noua legislaţie în domeniu prevede expres faptul că dosarele întocmite de comisiile locale trebuie să conţină planuri cadastrale digitale, cele în sistem analog nemaifiind luate în considerare.

    Prefectul Eugeniu Avram le-a solicitat tuturor primăriilor din judeţ să aloce fonduri necesare, asta în cazul în care nu au făcut-o până acum, în vederea încheierii unor contracte cu topografi sau firme de specialitate care să aibă posibilitatea de a întocmi planurile cadastrale digitale. “Am primit dispoziţii clare că nu mai putem accepta planurile în sistem analog. Primăriile trebuiau să aloce deja sume pentru încheierea contractelor cu topografii. Dacă nu au reuşit acest lucru, atunci vor trebui să o facă din rectificările bugetare ulterioare. Şi azi suntem puşi să restituim majoritatea propunerilor comisiilor locale tocmai din acest motiv”, a arătat prefectul Avram.

    La nivelul judeţului Satu Mare, doar primăriile Săuca, Apa şi Agriş au posibilitatea de a întocmi astfel de planuri. Potrivit unor costuri estimative, elaborarea unul plan cadastral digital costă circa 60 de lei/hectar, ceea ce ar însemna nişte cheltuieli suplimentare pentru primării, bani pe care acestea nu îi au. Mai mult decât atât, primarii se tem că, în cazul în care vor aloca aceste fonduri, vor avea probleme la controalele efectuate de Curtea de Conturi. Prefectul a dat asigurări că nu se va întâmpla aşa ceva.

    Damian cere prefectului să anuleze titluri de proprietate
    Un alt punct discutat în cadrul şedinţei de ieri a Comisiei Judeţene de Fond Funciar a vizat cererea familiei Demian ca prefectul Eugeniu Avram să anuleze o serie de titluri de proprietate întocmite în comuna Păuleşti. “Dacă aceste titluri au fost întocmite legal, nu avem ce să facem. Dacă domnul Demian consideră că nu sunt legale, atunci să se adreseze instanţei”, a arătat prefectul.

    Prezent la şedinţă, primarul comunei Păuleşti, Nagy Iosif, spune că acele titluri au fost întocmite corect şi legal. “Familia Demian este nemulţumită de faptul că nu i-am dat Someşul ei. Ceea ce cere Demian nici măcar nu se află pe amplasamentul vechi al familiei. Toate aceste titluri au fost verificate de Comisia judeţeană”, a mai afirmat primarul Nagy.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE