More

    Pălincarii sătmăreni vor acciză specială

    palincari

    Pălincarii sătmăreni nu se lasă păgubaşi şi mai fac o încercare pentru a obţine o acciză mai mică pentru pălincă. Potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Ţara Oaşului, Cornel Mureşan, a fost întocmit un set de documente cu care pălincarii se vor deplasa la Bucureşti pentru a obţine din partea factorilor de decizie o reducere substanţială a accizei la pălincă.

    Patru revendicări
    Pălincarii sătmăreni solicită patru modificări ale Codului fiscal actual. Astfel, se solicită ca 200 de litri de pălincă pentru consum propriu pentru fiecare producător să nu fie accizată. Tot ce depăşeşte această cantitate să fie taxată cu o acciză de zece ori mai mică decât alcoolul produs din distilarea cerealelor deoarece şi randamentul este de zece ori mai mic.

    O altă solicitare venită din partea pălincarilor sătmăreni face referire la pălincii. Ei cer ca acestea să nu fie transformate în antrepozite fiscale de alcool doarece nu execută o activitate comercială de producţie ci prestează doar servicii pentru populaţie. De asemenea, în ceea ce priveşte societăţile comerciale care vor să desfăşoare activitatea de producere a pălincii să beneficieze de anumite prevederi cu referire la acciza pălincii. “Există voinţă politică la Guvernul Ponta de a schimba aceste stări anormale, tocmai de aceea am pregătit un set de propuneri şi în cel mai scurt timp posibil vom merge la Bucureşti pentru a le discuta punct cu punct. Am mai încercat şi înainte aceste demersuri, dar Guvernul Boc a blocat, la finele anului 2009, Legea pălincii, astfel că ne-am întors exact de unde am pornit”, a precizat Cornel Mureşan.

    Peste 8.200 de hectare de pomicultură în judeţ
    Vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor de Pălincă din Ţara Oaşului a mai precizat că în judeţul Satu Mare sunt în prezent peste 8.270 de hectare de pomicultură şi circa 2,5 milioane de pomi fructiferi. “Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla cu aceste livezi dacă situaţia accizei la pălincă nu va fi rezolvată. Există riscul ca aceste livezi să dispară”, a mai spus Cornel Mureşan.

    Acesta a mai adăugat că pot fi înfiinţate firme care să colecteze, îmbutelieze, eticheteze şi să vândă pălinca pe rafturile magazinelor. “S-ar putea face foarte uşor acest lucru, aşa cum s-a întâmplat în timpul comuniştilor cu celebra pălincă de Turţ. Din păcate, însă, legislaţia actuală nu este deloc favorabilă acestei activităţi comerciale. Nu este corect din niciun punct de vedere să fie aceeaşi taxă pentru distilatele din cereale şi distilatele din fructe pentru că diferenţa de randament este de 10 ori mai mare”, a mai spus Cornel Mureşan.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE