More

    Primăria intenţionează să ridice maşinile parcate ilegal

    ridicare

    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că administraţia locală are în vedere pe viitor ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Asta după ce Parlamentul României va revizui cadrul legal în acest sens. Edilul şef sătmărean a precizat că maşinile vor fi ridicate de către Primăria Satu Mare, prin serviciile specializate, astfel încât sumele colectate să ajungă în bugetul local.

    “Stranierii”, principalii vizaţi
    Primarul municipiului Satu Mare a arătat faptul că principalii vizaţi de viitoarea măsură vor fi unii sătmăreni plecaţi la muncă în străinătate, pe care Dorel Coica îi acuză că parchează fără să ţină cont de nicio regulă elementară. “Sunt unii sătmăreni plecaţi la muncă în Occident care vin acasă şi parchează cum vor muşchii lor. Acest lucru se va schimba, căci intenţionăm să venim cu un proiect de hotărâre pentru ridicarea maşinilor parcate ilegal. Vrem să facem ordine în acest domeniu”, a spus Dorel Coica.

    Primăria va ridica maşinile
    Concret, după ce Parlamentul României va revizui cadrul legislativ în acest sens, Primăria Satu Mare va veni în faţa consilierilor sătmăreni cu un proiect de hotărâre în acest sens. Mai mult, administraţia locală nu va apela la serviciile unor firme private, ci la Transurban sau la Administraţia Domeniului Public, servicii aflate în subordinea Consiliului Local. “Noi, dacă vom face acest lucru, o vom face fie prin Transurban, fie prin Administraţia Domeniului Public. Deci, banii vor rămâne la bugetul public. Să nu intre în buzunarul privaţilor. Sunt bani serioşi, căci amenzile vor fi între o mie şi două mii de lei. Va da omul o mie de lei doar ca să poată recupera maşina”, a conchis primarul municipiului Satu Mare.

    Măsura, suspendată la nivel naţional
    Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar este din acest moment suspendată. Instanţa Supremă a luat decizia după ce a fost sesizată de Avocatul Poporului. Acesta a reclamat hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal. Avocatul Poporului spune că doar Guvernul poate stabili astfel de sancţiuni. „Mai întâi, fac precizarea că am formulat acest recurs în luna ianuarie şi iată că azi ICCJ l-a admis. Potrivit prevederilor articolului 517 din Codul de Procedură Civilă, aliniatul 4, dezlegarea dată problemelor de drept judecate e obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial (M.O.). Decizia trebuie să fie motivată în cel mult 30 de zile şi se publică apoi în cel mult 15 zile. Din momentul publicării în MO devine obligatorie pentru instanţă”, a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE