More

    Se zvoneşte prin ziare…

    l Potrivit înţelegerii dintre PSD şi PNL, viitorul Parlament al României va fi ales pe liste de partid şi va avea în jur de 457 de membri, dar cifra poate suferi modificări. Astfel, în Camera Deputaţilor vor fi 308 deputaţi aleşi în ţară, patru aleşi în Diaspora şi 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale. Liderii celor două partide au stabilit, de asemenea, ca proiectul să fie finalizat în cadrul Comisiei de cod electoral, iar acesta să treacă prin Parlament în această sesiune legislativă, apoi să fie trimis spre promulgare preşedintelui României. Conform aceleiaşi înţelegeri dintre cele două partide, Senatul ar urma să aibă în jur de 126 de membri aleşi în ţară şi doi din Diaspora.
    l Noul ministru al Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, s-a declarat onorată să preia mandatul de la predecesorul său, Liviu Dragnea, de la care a spus că a avut cel mai mult de învăţat în materie de administraţie publică locală. La rândul său, Liviu Dragnea a susţinut că are mare încredere în Sevil Shhaideh şi s-a oferit să o ajute cu expertiza sa.

    l Proiectul de lege privind dublarea alocaţiei pentru copii, de la 42 la 84 de lei, ar putea intra în vigoare în luna iunie, iar prima alocaţie mărită să fie plătită pe 1 iulie. În zilele următoare, legea va pleca de la Camera Deputaţilor spre Cotroceni, spre promulgare de către preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, va fi publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare după trei zile. Până acum, cu circa 10 euro pe lună, alocaţia pentru copii între 2 şi 18 ani, România se plasa pe penultimul loc din UE, după ţara noastră urmând doar Bulgaria, cu 9 euro.
    l Brian Hoyt Yee, oficial de rang înalt în Departamentul de Stat, a dezvăluit că SUA au refuzat să acorde viză unor politicieni români suspecţi că au comis fapte de corupţie. Iertarea lor poate surveni abia după 15 ani de la comiterea faptelor, apreciază experţii. Înaltul oficial american nu a oferit nume, iar Ambasada SUA de la Bucureşti a transmis că dosarele privind acordarea vizelor sunt confidenţiale. Menţionăm că viza poate fi refuzată şi dacă nu există o condamnare definitivă, solicitantul fiind sub investigaţie.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE