More

    Mobilizare excepţională la Domăneşti

    domanesti

    Râul Crasna a depăşit ieri seară nivelul critic în zona localităţii Domăneşti, iar în cursul nopţii era aşteptată o viitură şi mai mare. Autorităţile s-au mobilizat şi s-au pregătit pentru a face faţă oricărei situaţii.

    Peste 60 de pompieri, jandarmi şi militari, la care se mai adăugau 15-20 de localnici, încărcau ieri seară saci cu nisip care mai apoi erau transportaţi de-a lungul digului râului Crasna, în zona localităţii Domăneşti. Crasna a depăşit nivelul critic ajungând la 5,4 metri. Însă în cursul nopţii era aşteptată o viitură care, potrivit prognozelor, ar atinge nivelul de 6,7 metri, adică nivelul critic plus 1,2 metri, ceea ce ar fi însemnat cel mai mare nivel înregistrat vreodată la Domăneşti pe râul Crasna.

    La faţa locului se afla subprefectul Altfatter Tamaş, directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, primarul comunei Moftin, Gheorghe David, dar şi reprezentanţi de la Apele române, care supravegheau lucrările. După ce a făcut un tur de forţă prin judeţ, la Domăneşti a ajuns şi prefectul Eugeniu Avram. Veştile aduse de acesta au fost încurajatoare. „Din ceea ce am putut constata, apele se retrag în judeţ. Este estimat un nivel de 6,7 metri în această noapte (n.r. – ieri noapte) la Domăneşti, dar nu cred că se va atinge acest prag. Oricum, am analizat care sunt punctele critice, ne-am mobilizat, astfel încât să fim pregătiţi pentru orice eventualitate. Au fost depozitaţi de-a lungul digului sute de saci de nisip, suntem pregătiţi şi cu saci gonflabili, şi sperăm să facem faţă oricărei situaţii”, a precizat prefectul Avram.

    Polderul de la Ghilvaci, unde s-au acumulat peste 5 milioane de metri cubi de apă, a făcut ca nivelul apei de la Domăneşti să nu fie atât de ridicat. „Din ceea ce am putut afla şi noi, apele se retrag încet, iar acum apa din polder se scurge încet în râul Crasna”, a precizat şi subprefectul Altfatter Tamas. Nivelul maxim al viituri era aşteptat la miezul nopţii.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE