More

    Cine ne fură digurile?!

    Săptămâna trecută, județul nostru s-a confruntat cu două fenomene meteo periculoase. Am avut, în primă fază, căderi de grindină nemaîntâlnite de cel puțin o jumătate de secol. Dacă municipiul Satu Mare a scăpat relativ cu fața curată, partea de sud-est a județului nu a avut aceeași șansă. La câteva zile distanță, aceeași zonă a județului s-a confruntat cu căderi masive de precipitații, ceea ce a condus – din nefericire – la inundarea unor localități. Autoritățile județene au primit calificativ foarte bun din partea populației pentru maniera profesionistă în care au acționat.

    La nicio zi distanță problemele s-au mutat în partea de nord-vest a județului, mai exact pe râul Crasna, periclitând localități precum Craidorolț sau Domănești. Dar și aici, în timp record, autoritățile, în frunte cu prefectul Eugeniu Avram, au intervenit prompt. Au umplut saci cu nisip și s-au ranforsat digurile, astfel încât situația a fost ținută sub control. Au intervenit masiv și majoritatea localnicilor, care și-au apărat, practic, proprietățile.

    După numai după câteva ore a apărut o situație extrem de periculoasă, care nu a avut la bază vreun fenomen meteo incontrolabil.

    Este vorba despre faptul că unii indivizi – certați cu legea și obișnuiți cu venituri ilicite – să fure sacii de nisip. Pare incredibil de crezut, dar situația este exact aceasta. Din păcate, este vorba despre niște persoane care și-au făcut case din chirpici, fără niciun fel de autorizație, în zonele inundabile ale râului Crasna. Iar exact aceleași persoane au furat sacii cu nisip, riscând să se pună singuri în pericol.

    Concret, după ce că nu au pus umărul să își salveze propriile bunuri, fiind salvați mereu de alții – acum le zădărnicesc eforturile celor care încearcă să îi ajute. Fenomenul este cunoscut de autorități, dar nimeni nu a tras un semnal de alarmă, poate tocmai pentru a nu umbri solidaritatea creată în sânul majorității dintre noi. Dar atitudinea unor astfel de indivizi este cât se poate de reală și de distructivă.

    Astfel, dacă autoritățile au primit un calificativ foarte bun din partea populației, unii așa-ziși cetățeni – asistați social de serviciu – pot să primească calificativul PENAL. Cineva trebuie să pună piciorul în prag. Pentru că acești indivizi au furat componentele de metal ale sistemelor de desecare și protecție a râurilor, punând în pericol siguranța și chiar viața a mii de persoane. Poate ar trebui să se intervină până se mai poate.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE