More

    Show şi distracţie de Zilele Oraşului

    Zilele Oraşului Satu Mare, manifestare care a ajuns în acest an la a XIX-a ediţie, s-au dovedit a fi de-a dreptul electrizante. Pe parcursul celor trei zile, sătmărenii au avut parte de show-uri de excepţie din partea unor artişti cu renume din muzica românească, printre care pot fi amintiţi BUG Mafia, Vama, Smiley şi prietenii săi de la Ha-ha-ha Production, Holograf, Delia sau trupa Voltaj. Zecile de mii de spectatori sătmăreni care au urmărit aceste spectacole s-au arătat încântaţi şi au apreciat faptul că a fost una dintre cele mai extaziante Zile ale Sătmarului cel puţin din ultimii ani.

    Scenă şi sonorizare de excepţie
    Scena principală, cea amplasată în Piaţa 25 Octombrie, a fost una de nivel internaţional, cu o sonorizare de excepţie, aşa după cum a promis primarul Dorel Coica înainte de eveniment. Este vorba despre scena pe care au fost susţinute o serie de concerte organizate în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.

    Scena pe care s-au desfăşurat concertele de la Satu Mare de Zilele Oraşului a avut 260 de metri pătraţi, iar artiştii au fost acompaniaţi de 250.000 waţi de sunet, 600.000 waţi de lumini şi 200 de lumini inteligente. A avut o deschidere de 60 de metri, astfel că a asigurat o vizibilitate bună din orice poziţie s-a aflat spectatorul. Totul a arătat ca într-un spectacol de clasă.

    Debut în forţă
    După deschiderea oficială de vineri seara şi concertul susţinut de Filarmonica „Dinu Lipatti” şi corala „Arhanghelii”, a urmat prima seară de distracție. A fost o seară foarte reuşită, după cum au spus mulţi dintre cei care s-au aflat vineri seara în Piaţa 25 Octombrie.

    Primul dintre numele grele care a urcat vineri seara pe scenă a fost trupa Proconsul. Bodo și ai lui au interpretat atât piese care i-au consacrat, dar și altele mai noi, toate fiind apreciate și răsplătite cu aplauze de publicul sătmărean. Nivelul decibelilor în Piața 25 Octombrie a crescut odată cu reprezentația de excepție dată de Tudor Chirilă și trupa Vama. Pe parcursul desfășurării spectacolului, sătmărenii au cântat la unison cu Tudor și trupa sa, iar spectacolul a fost deosebit.

    De departe, însă, cel mai așteptat moment al serii a fost trupa BUG Mafia. Miile de sătmăreni adunaţi în fața scenei pentru a-i urmări pe cei trei membri ai trupei au aclamat și cântat mai bine de o oră hit-urile trupei. Per total, a fost o nebunie, dar o nebunie frumoasă.

    Show total sâmbătă noaptea
    Spectacolele au continuat şi sâmbătă până târziu în noapte. Sătmărenii au avut parte de un show total susţinut de Smiley şi prietenii săi, urmat de un super spectacol prezentat de trupa Holograf. Finalul a fost cât se poate de spectaculos, focurile de artificii fiind apreciate de cei peste 10 mii de sătmăreni prezenţi ieri noapte în Piaţa 25 Octombrie.

    Numele grele ale muzicii româneşti au început să urce pe scenă după ora 19.00. Înainte, însă, de intrarea lor pe scenă, artiştii au fost asaltaţi de fani care şi-au dorit să aibă un autograf de la idolii lor sau au vrut să-şi facă o fotografie cu aceştia.

    Primii care au ieşit la rampă au fost prietenii lui Smiley, şi anume Dorian, Cabron, Sore, Antonia şi Alex Velea. Aceştia au încălzit practic publicul pentru mult aşteptata apariţie a lui Smiley. Spectacolul acestuia, care a durat mai bine de o oră şi jumătate, a extaziat publicul sătmărean care l-a aplaudat şi ovaţionat la scenă deschisă pe artist.

    La un moment dat, alături de Smiley, pe scenă au urcat atât Baxter, cât şi Alex Velea, întregind astfel show-ul spre deliciul tinerilor sătmăreni. Trupa Holograf a continuat spectacolul de sâmbătă seara, hit-urile acestora fiind apreciate şi cântate alături de Dan Bittman şi trupa sa. După o serie de cântece mai sentimentale, Holograf şi-a încheiat spectacolul de la Satu Mare cu celebrul lor hit „Banii vorbesc”.

    Foc de artificii impresionant
    Focurile de artificii care au urmat după concertul trupei Holograf au fost deosebit de spectaculoase. Pentru numărătoarea inversă, pe scenă au urcat primarul Dorel Coica şi solistul Dan Bittman. Artificiile au durat circa 20 de minute, încheind astfel o noapte deosebită, a doua, a Zilelor Oraşului Satu Mare.

    Delia şi Voltaj au încheiat Zilele Oraşului
    Chiar dacă a fost ultima zi în care au fost organizate manifestări de Zilele Oraşului Satu Mare, duminică a avut loc o serie lungă de evenimente. Încă de dimineaţă, jandarmii sătmăreni i-au premiat pe cei mai pricepuţi „Jandarmi Juniori”, apoi au urmat câteva recitaluri prezentate de tinerele talente sătmărene. După o pauză de câteva ore, de la ora 18.00 a avut loc concertul folk prezentat de Octavian Bud, Adina Hodişan, Georgeta Govor şi Florin Micaş. Unul dintre cele mai aşteptate momente ale serii de ieri a fost concursul „Miss Ziua Oraşului 2015”. Seara a fost dedicată concertelor spectacol prezentate de Keresztes Ildikó, din Ungaria, şi Delia. Ediţia din acest an a Zilelor Oraşului Satu Mare a fost încheiată de recitalul de excepţie susţinut de trupa Voltaj.

    Spectacol şi la scena de folclor
    Sătmărenilor care iubesc folclorul românesc li s-a amenajat o scenă specială amplasată în Piaţa Libertăţii, lângă „Ceasul Electric”. Aici, timp de două zile, au susţinut recitaluri nume sonore din muzica folclorului sătmărean, dar şi naţional. Astfel, sâmbătă, de la ora 15.00, după o suită de formaţii de dansuri, fie ele codreneşti, ţigăneşti, maghiare sau germane, pe scenă a urcat Maria Tripon, fiind urmată de Vlad Doroş, Cununa Oaşului, coordonată de Petre şi Petrică Zele, interpreţii Sergiu şi Dana Matoşan, elevii Şcolii de Arte Satu Mare, coordonaţi de prof. Vasile Chiorean, Sorin Buc sau Hermina Marc. Seara, Ansamblurile „Cununiţa” şi „Cununiţa Năzdrăvană”, coordonate de Leontina Dorca şi Maria Carmen Sas, au prezentat un frumos program folcloric, apoi pe scenă au urcat mai consacraţii Cornel Borza, Marius Ciprian Pop şi, nu în ultimul rând, Sava Negrean Brudaşcu.

    Ieri, programul a început de la ora 16.00 cu Ghiţă Blidar, Angela Munteanu, Andrada Bârsăuan, Romina Sârbe şi Cristian Totpati, Georgiana Marina, Maria Petca Poptean şi Ansamblul „Măgura” din Târşolţ, Ionela Toma, Ansamblu „Ceatăra” Carei, Laura Bakk sau Ana Holdiş Pop. Seara a fost destinată folcloriştilor mult mai cunoscuţi precum Nicolae Sabău, Leontin Ciucur, Lupu şi Cornelia Rednic şi Petrică Mureşan. Programul la scena de folclor s-a încheiat cu recitalurile de excepţie susţinute de Dumitru Fărcaş şi Cristian Pomohaci. Toţi interpreţii de duminică au fost acompaniaţi de Orchestra „Horile Sătmarului”, dirijată de profesorul Ion Florea.

    O ediţie reuşită
    Una peste alta, ediţia din acest an a Zilelor Oraşului Satu Mare a fost una reuşită, mai ales dacă se ţine cont de numărul mare de sătmăreni care au luat parte la ele, cât şi de artiştii, în mare vogă, care au evoluat pe scenă. Cuvintele de apreciere au venit, în mare măsură, din partea sătmărenilor, care au apreciat faptul că au fost invitaţi artişti pentru toate gusturile şi toate vârstele.
    Primarul Dorel Coica a promis că ediţia de anul viitor, care va fi una jubiliară, va fi şi mai spectaculoasă decât cea din acest an, şi i-a invitat încă de pe acum pe sătmăreni să participe la ea.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE