More

    Primul studiu despre oamenii străzii efectuat la Satu Mare

    stea

    La inițiativa Asociației Stea, ONG-urile și instituțiile membre ale Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale – GIPEX – s-au implicat în realizarea unei ample cercetări sociale ce a urmărit să identifice situația actuală cu care se confruntă persoanele aflate în dificultate din Satu Mare. Rezultatele raportului de cercetare „Evaluarea nevoilor şi accesibilităţii la servicii sociale a grupurilor vulnerabile din Satu Mare” au fost prezentate ieri, de la ora 13.00, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în sala de ședințe a Consiliului Local Satu Mare, în prezența reprezentanților ONG-urilor și instituțiilor implicate în acest studiu.

    Şase sute de persoane chestionate
    Managerul Asociaţiei Stea, Cristina Bala, a precizat că acest studiu contribuie la îmbunătăţirea capacităţii de analiză a nevoilor persoanelor provenind din categorii defavorizate, în vederea dezvoltării pe termen mediu şi lung de servicii sociale şi de bază care să aducă răspunsuri coerente pentru a sprijini incluziunea socială a acestora.

    Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie 2014 – martie 2015 pe un eșantion de aproape 600 de persoane și scoate în evidență nevoile, situațiile dificile cu care se confruntă principalele categorii de persoane vulnerabile identificate din Satu Mare, precum și serviciile sociale și de bază la care pot apela, furnizate de mai multe instituții și ONG-uri sătmărene.

    Raportul prezintă o imagine actuală cu date, analize și sinteze de profil ale acestor categorii de persoane defavorizate și este rezultatul a zeci de ore de investigații asupra unor grupuri țintă precum: copii și tineri ai străzii, persoane fără adăpost, persoane cu handicap, dependenți de alcool sau de droguri și alte grupuri aflate la risc de excluziune socială.

    Un raport extrem de important
    Realizatorii acestei cercetări au speranța că rezultatele din raport vor aduce un plus de valoare în dezvoltarea de servicii sociale care să aibă un impact real în viața acestor oameni. “Problemele cu care se confruntă aceste persoane sunt extrem de complexe și se află în legături de interdependență unele cu altele, ceea ce face ca intervenția celor ce și-au asumat responsabilități în acest sens să fie una dificilă și de durată fiind nevoie de o strânsă colaborare inter-sectorială. Asociația Stea multumește tuturor instituțiilor și ONG-urilor care s-au implicat în realizarea acestei cercetări sociale pentru interesul, deschiderea și deplina cooperare. Rezultatele studiului vor fi folosite mai departe de specialiștii sistemului de asistență socială din Satu Mare pentru a fundamenta intervenții, decizii și proiecte care să aducă soluții coerente și comprehenisive pentru o viață mai bună a categoriilor de persoane vulnerabile”, a declarat Cristina Bala.

    Realitate alarmantă
    Un procent de 57% dintre copiii şi tinerii străzii nu au finalizat nici măcar ciclul primar de studii, iar alte 31% dintre persoanele incluse în acest grup ţintă au terminat doar patru clase. Acestora li se adaugă un număr foarte scăzut de persoane care au finalizat şcoala generală şi doar o persoană din cele 35 intervievate a terminat liceul, dar fără să îşi dea bacalaureatul.
    Numărul mediu de boli de care suferă copiii şi tinerii străzii este de 1,3. Cele mai des întâlnite probleme de sănătate sunt cele de natură stomatologică, boli ale aparatului locomotor şi bolile aparatului respirator.

    Un procent de 80% dintre aceştia sunt înscrişi la un medic de familie, dar numai 29% sunt persoane care au asigurare medicală. În ultimul an, 54% dintre aceştia au fost la un control la medicul de familie, în vreme ce 34% dintre ei au fost la un control la medicul specialist.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE