More

    Apaserv promovează folosirea nămolului de epurare în agricultură

    namol1

    Societatea Apaserv Satu Mare SA le oferă fermierilor sătmăreni o nouă tehnologie în vederea creşterii productivităţii şi implementării unei agriculturi ecologice. Este vorba de nămolul rezultat în urma epurării apelor uzate, care poate fi utilizat ca fertilizant natural în agricultură. Fermierii au posibilitatea de a beneficia în mod gratuit de acest nămol pe post de fertilizant, Apaserv urmând să furnizeze nămolul şi să suporte cheltuielile legate de transport şi împrăştiere pe terenurile agricole. Un fermier din Tăşnad s-a arătat dispus să experimenteze noua tehnologie.

    Nămolul epurat, fertilizant agricol
    Apaserv SA a organizat ieri, în sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean, o prezentare ce a avut ca scop detalierea modului în care nămolul rezultat în urma epurării apelor uzate poate fi utilizat ca fertilizant în agricultură. La prezentarea susţinută de expertul de mediu al consultantului Louis Berger, Elena Săvescu, care este şi şeful staţiei de epurare din Timişoara, au fost prezenţi directorul general al Apaserv SA, Dan Stegerean, reprezentanţii Unităţii de Implementare a Proiectului POS Mediu a societăţii, directorul ADI Apă-Canal Satu Mare, Octavian Lazin, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Oficiului pentru Studii Pedologice şi Agrochimice, respectiv fermieri şi reprezentanţi ai societăţilor agricole din judeţul nostru.

    Directorul Dan Stegerean a arătat că operatorii agricoli trebuie să înţeleagă că există o politică europeană în domeniul utilizării nămolului epurat în agricultură. Expertul de mediu Elena Săvescu a arătat că, în urma modernizării staţiilor de epurare, se obţin cantităţi tot mai mari de nămol, care poate fi folosit extrem de eficient în agricultură. Nămolul este un înlocuitor valoros pentru îngrăşămintele chimice, iar utilizarea sa în agricultură aduce beneficii financiare vizibile. Nămolul se poate utiliza doar primăvara şi toamna.

    Un experiment reuşit la Buzău
    În continuare, expertul Elena Săvescu a prezentat legislaţia europeană şi cea naţională privind utilizarea nămolurilor de epurare în agricultură. Pentru ca aceste nămoluri să poată fi utilizate în agricultură, trebuie respectate valorile maxim admisibile privind concentraţiile de metale grele în solurile pe care se aplică nămolurile, concentraţiile de metale grele din nămoluri şi cantităţile maxim anuale de metale grele care pot fi introduse în solurile cu destinaţie agricolă. În cazurile în care se constată depăşiri, nu se mai permite folosirea nămolurilor respective în agricultură. Expertul Elena Săvescu a dat exemplul unei culturi experimentale înfiinţate pe o parcelă mare la Buzău, unde pe jumătate din suprafaţă s-a folosit nămol de epurare, iar pe cealaltă jumătate nu s-a folosit niciun îngrăşământ. Cultura fertilizată cu nămol a dat rezultate mult mai bune decât cea netratată.

    namol2

    Nămolurile înlocuiesc îngrăşămintele chimice
    Nămolurile tratate, care pot înlocui cu succes îngrăşămintele chimice, includ circa 1-6% azot raportat la substanţa uscată. Compuşii valoroşi sunt: materia organică, azot, fosfor, potasiu şi, în cantităţi mai mici, sulf, magneziu şi microelemente. Doza de azot calculată trebuie asigurată din nămol având grijă să nu fie depăşite limitele impuse de legislaţia în vigoare. Legislaţia interzice utilizarea nămolurilor pe terenurile folosite pentru păşunat, pe terenurile destinate cultivării arbuştilor fructiferi, pe terenurile destinate legumiculturii şi pe terenurile destinate culturilor pomilor fructiferi. În schimb, nămolul de epurare poate fi folosit fără probleme la culturile de cereale şi cele de plante tehnice, a adăugat expertul Elena Săvescu. Factorii care condiţionează pretabilitatea aplicării nămolului sunt: amplasarea în interiorul sau în proximitatea zonelor cu surse de apă, panta terenului (recomandat mai mică de 5%), textura solului, compoziţia chimică a acestora şi dimensiunea fermelor.

    Nămolul va ajunge gratuit la fermieri
    Apaserv SA are obligaţia să anunţe autoritatea teritorială de mediu şi utilizatorii de nămol despre eventualii poluanţi existenţi, să identifice utilizatorul de nămol şi suprafeţele agricole care întrunesc condiţiile necesare, pe baza studiilor întocmite, la cererea producătorului, de către oficiile teritoriale de studii pedologice şi agrochimice, să evalueze posibilităţile de utilizare a nămolului, să asigure transportul şi împrăştierea nămolului.

    Fermierii trebuie doar să obţină studiile pedologice şi să asigure suprafeţele pentru împrăştierea nămolului. Cheltuielile legate de transport şi împrăştiere sunt suportate de Apaserv SA. Directorul Dan Stegerean a declarat că vor fi făcute demersuri ca fermierilor să le fie decontate până şi contravaloarea studiilor pedologice. Astfel, aceştia vor beneficia în mod gratuit de nămolul de epurare, economisind cheltuielile cu îngrăşămintele chimice.

    Apaserv are stocuri suficiente de nămol
    Directorul Dan Stegerean a arătat că Apaserv dispune de cantităţi mari de nămol, respectiv de 10.000 tone la Satu Mare şi 700 tone la Carei, ce corespunde parametrilor necesari în agricultură. Pentru a putea implementa acest sistem, Apaserv se va dota cu maşini închise pentru transportul nămolului epurat şi cu utilaje de împrăştiere a acestuia. Fermierii din judeţul nostru vor fi informaţi despre beneficiile acestei tehnologii ecologice, urmând a fi organizate întâlniri în zona Careiului şi a Tăşnadului. Reprezentantul societăţii Agrind SA Tăşnad s-a arătat dispus să aplice experimental noua tehnologie, întâi pe o suprafaţă mai mică, urmând ca, în funcţie de rezultate, aceasta să fie extinsă.

    Directorul ADI Apă- Canal Satu Mare, Octavian Lazin, a arătat că Uniunea Europeană are o strategie foarte clară pentru utilizarea nămolului în agricultură. Până în iulie 2016, vor produce nămol corespunzător utilizării în agricultură toate staţiile de epurare din judeţul Satu Mare. De asemenea, directorul Lazin a avansat ideea folosirii nămolului şi în cazul plantaţiilor forestiere.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE